latinica  ћирилица
28/10/2016 |  07:36 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Plenković: Dogovor o izmjeni Ustava- pitanje za političke aktere u BiH (VIDEO/FOTO)

Novi premijer Hrvatske Andrej Plenković stigao je u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. To je njegova prva posjeta nekoj zemlji.
Andrej Plenković stigao u prvu zvaničnu posjetu BiH - Foto: klix.ba
Andrej Plenković stigao u prvu zvaničnu posjetu BiHFoto: klix.ba

Nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, Plenković je poručio da će BiH biti spoljnopolitički prioritet broj jedan za novi saziv hrvatske Vlade. Istakao je da će sve institucije Hrvatske biti podrška BiH na putu u EU i da je već pripremljen tekst sporazuma sa BiH o saradnji na evropskim pitanjima, koji će uskoro biti potpisan.

Zvizdić početkom decembra očekuje posjetu komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanesa Hana, koji bi trebalo da institucijama BiH preda upitnik Evropske komisije.

 „Sada kada dođe upitnik, ono u čemu ćemo mi da pomognemo jeste da pošaljemo naše ekspertske timove u BiH da pomognu sa odgovorima i da BiH što prije dobije kandidatski status“, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske.

„Samo pravi odgovori na ta pitanja mogu da budu prihvatljivi za Evropsku komisiju, mi očekujemo da ćemo da odgovorimo na sva pitanja za šest mjeseci i da BiH dobije kandidatski status“, rekao je Denis Zvizdić,predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Plenkovićeva posjeta simbolična poruka poboljšanja odnosa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović izrazili su zadovoljstvo dolaskom predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića u BiH samo dan poslije prve sjednice nove hrvatske Vlade, ocijenivši to kao simboličnu poruku s ciljem poboljšanja saradnje dvije susjedne i prijateljske zemlje.
Izetbegović i Čović upoznali su predsjednika hrvatske Vlade o do sada postignutom napretku na putu BiH ka evroatlantskim integracijama, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom sastanka je naglašeno da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivog momentuma procesa reformi zacrtanih Reformskom agendom za period 2015-2018, a s ciljem dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović sa Andrejom Plenkovićem (Foto: SRNA)

Izetbegović i Čović istakli su da će BiH ubrzati i uložiti dodatne napore pri ispunjavanju svih uslova kako bi Savjet EU mogao, što je prije moguće, razmotriti zahtjev BiH za članstvo i usvojiti zaključak o prosljeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji, što bi rezultiralo dostavljanjem Upitnika BiH od Evropske komisije.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su za dosadašnju podršku i pomoć koju je Hrvatska pružila BiH u procesu pridruženja EU, s nadom da će se ta podrška nastaviti i ubuduće.

Sastanku su prisustvovali u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, savjetnik Mira Pekić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH Јosip Brkić i ambasador BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj.

BiH očekuju krupni poslovi

BiH u narednom periodu očekuju krupni poslovi kako bi bilo uspostavljeno bolje ustavno uređenje, implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te prilagodile odredbe Izbornog zakona BiH, rečeno je na sastanku članova kolegijuma oba doma parlamenta BiH sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.
Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je na današnjem sastanku u Sarajevu istaknuto da se na taj način otvara i bolji prostor za socio-ekonomske reforme koje često ostaju zasjenjene neriješenim političkim pitanjima.

Rečeno je i da se očekuje da početkom decembra stigne Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Na osnovu odgovora BiH biće cijenjena njena spremnost da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, a Plenković je ponudio svaku potrebnu pomoć u odgovaranju jer je riječ o procesu koji je Hrvatska, u ne tako davnoj prošlosti, uspješno okončala.

Članovi kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH istakli su zadovoljstvo činjenicom da su odnosi parlamenata BiH i Hrvatske vrlo dobri, što je u skladu sa politikom BiH da saradnju sa susjednim zemljama neprestano podiže na viši nivo.

Naglašena je potreba da dvije prijateljske zemlje nastave i dobru saradnju na regionalnom planu.

Hrvatski premijer, uoči posjete BiH, rekao je za "Večernji list" da je ključno da se Hrvatima kao jednom od tri konstitutivna naroda garantuje puna ravnopravnost koja podrazumijeva izbor legitimnih predstavnika, njihovu ravnomjernu zastupljenost na svim nivoima vlasti i odgovarajući uticaj na procese političkog odlučivanja.

Govoreći o teritorijalnoj reorganizaciji, Plenković je rekao da je prijedlog prema kojem bi se, umjesto sadašnja dva entiteta i 10 kantona, BiH organizovala kao država sa četiri multietničke federalne jedinice, poznat već duže vremena.

"O tom prijedlogu, kao i eventualnim drugim prijedlozima koji će se naći na stolu, tek treba spovesti širu raspravu kako bi se zajednički došlo do najboljih rješenja. Odgovornost je na političkim strankama i institucijama BiH da međusobnim dijalogom iznjedre najbolje institucionalne izmjene koje će pomiriti interese svih", poručio je Plenković.

Hrvatski premijer je ukazao da je izmjena Izbornog zakona ključna kako bi se obezbijedila legitimna zastupljenost Hrvata u BiH.

Plenković je rekao da je sadašnji Izborni zakon omogućio preglasavanje Hrvata, odnosno nepoštivanja njihove izborne volje, dodajući da je to u evidentnom raskoraku s ustavnim načelom ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda na cijelom području BiH.

On je ocijenio da su odnosi Bošnjaka i Hrvata izrazito kompleksni, a da oscilacije koje povremeno dolaze ne doprinose razvoju BiH, a ni dobrobiti dva naroda. Izrazio zabrinustost trendom iseljavanja Hrvata iz BiH jer se njihov broj smanjio za jednu četvrtinu u odnosu na popis iz 1991. godine, ističući da na to utiču mnogi faktori, od otežane mogućnosti za povratka na područja na kojima su živjeli prije rata, preko nepostojanja nastave na hrtaskom jeziku do napada na imovinu Hrvata i diskriminaciju prilikom zapošljavanja.

Plenković razgovarao sa Puljićem i Kavazovićem

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić danas je, nakon razgovora sa delegacijom Vlade Hrvatske koju je predvodio premijer Andrej Plenković, istakao očekivanje da će dobro poznavanje situacije u BiH, znanje i iskustvo iz Evropskog parlamenta novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade pretočiti u podršku BiH. Puljić je naglasio da je potrebno stvoriti strukturu BiH u kojoj će se svaki građanin osjećati ravnopravno pred zakonom.

"Moramo sami sebi pomoći, da bi nam drugi mogli više pomoći", rekao je Puljić.

Delagacija Vlade Hrvatske danas je razgovarala i sa poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem, koji je čestitao Plenkoviću za izborni uspjeh i brzo formiranje Vlade Hrvatske.

Kavazović je istakao da Islamska zajednica u BiH ima dobre odnose sa Rimo-katoličkom crkvom u BiH, te da je želja svih da ti odnosi imaju pozitivan efekat na kvalitetan odnos među muslimanima i katolicima u BiH.

Izvor: RTRS/SRNA