latinica  ћирилица
28/10/2016 |  08:11 | Autor: RTRS

Vavrinka: Đokovića sputavaju zasićenje i porodični problemi, ali vratiće se

Sten Vavrinka je, po opštoj ocjeni, odigrao meč karijere (uvijek je pretenciozno reći „meč života", pošto upravo sami teniseri stalno ističu da tenis nije njihov čitav život) u finalu Јu-Es opena, kada je savladao Novaka Đokovića. Švajcarski teniser dijeli ovo mišljenje, upravo zbog kvaliteta njegovog protivnika.
Đoković protiv Vavrinke (foto: Charles Krupa/AP) -
Đoković protiv Vavrinke (foto: Charles Krupa/AP)

Vavrinka je u karijeri osvojio tri grend slem titule. Imajući u vidu njegov očevidni talenat, djeluje kao da to nije previše. Ipak, on je zadovoljan, posebno imajući u vidu koga je morao da pobijedi da bi do njih došao.

„Nemoguće je porediti titule, svaka je posebna. U pitanju su tri velika turnira, u tri različite godine (Australijan open 2014. godine, Rolan Garos 2015. godine, Јu-Es open 2016. godine). Posebno je, zaista, pobijediti Đokovića u Njujorku, gde je on skoro nepobjediv. Takođe je i pobjeda nad njim u Parizu bila veoma lijepa", rekao je Vavrinka.

Da li mu je sada osvajanje grend slemova postalo normalno? „Naravno da ne. Za mene će to uvijek biti nešto posebno. Ponajviše zato što sam u tome uspio u neverovatnoj eri svjetskog tenisa, u vremenu kada igraju igrači kao što su Rodžer (Federer), Novak, Rafa (Nadal) i Endi (Mari)".

Kada je osvojio Rolan Garos prije godinu i po dana, mediji u Švajcarskoj su njegovu igru opisali kao „skoro savršenu". Slično je bilo i ove godine poslije turnira u Kvinsu, u Njujorku, gdje je posebno bilo teško sa mentalnog aspekta.

„Sa tim se slažem, bili su to posebni uslovi. Bila je to borba i sa sopstvenim telom. U finalu sam morao da idem do sopstvenih granica, morao sam i da ih pređem. Bilo je jako važno i da ne pokažem Novaku koliko sam patio. Na kraju, bila je to zaista sjajna pobjeda za mene", otkrio je Vavrinka, dodavši da „niko bolje od Đokovića ne zna kako je to vratiti se sa ruba poraza u meč".

Uspjeh ume i da zasiti. Čak i da prezasiti. Upravo je Novak Đoković, nakon osvajanja četvrtog grend slema (Rolan Garosa), nakon što je postao prvi igrač u zaista mnogo godina koji je istovremeno bio vlasnik trofeja sa četiri najveća teniska turnira, upao u krizu. Vavrinka itekako razume najboljeg tenisera svijeta.

„Razumite ga i vi. Novak je pobejđivao, pobjeđivao i samo pobjeđivao tokom tri godine. Pored toga, bilo je i drugih problema u njegovom životu (sa porodicom, prim. aut.). Nije mu lako. Ali sam siguran da će se vratiti", istakao je Vavrinka.

Izvot: RTS