latinica  ћирилица
28/10/2016 |  09:27 | Autor: RTRS

Gruško o akcijama NATO: Šta je sljedeće?

Akcije NATO predstavljaju rizik za evropsku bezbjednost, a posebno odredbe sporazuma Rusija-NATO koje se odnose na vojnu uzdržanost, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Aleksander Gruško.
Aleksandar Gruško (Foto: Sputnik/Grigoriй Sыsoev) -
Aleksandar Gruško (Foto: Sputnik/Grigoriй Sыsoev)

Gruško je to rekao reagujući na odluku NATO da poveća vojnu prisutnost na istoku Evrope i u Crnom moru.

Prema njegovim riječima, od samita NATO u Velsu (septembra 2014.), sastanci ministara su bili "stereotipni, i bez pozitivnih signala za odnose Rusija-NATO", prenio je Tas s.

Gruško je naveo da Rusija neće ostati nema da takve mjere Alijase.

"Sada se postavlja pitanje: Šta je sljedeće? Novi talas spekulacija NATO o ruskoj prijetnji i nova spirala trke u naoružanju? Mislimo da taj put nigde ne vodi", istakao je Gruško.

On smatra da ono što NATO radi u Crnom moru se ne može podvesti pod borbu protiv terorizma.

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg je juče rekao da se čitav niz zemalja pridružio inicijativi Kanade, Njemačke, Velike Britanije i SAD da razmeste multinacionalne bataljone na istočnim granicama Alijanse.

Kako je rekao, Albanija, Italija, Poljska i Slovenija će sopstvenim snagama dopuniti bataljone koje u Litvaniji predvodi Kanada, dok će Hrvatska, Belgija, Francuska, Luksemburg, Holandija i Norveška svojim kapacitetima ojačati bataljon koji predvodi Njemačka.

Danska i Francuska će dopuniti bataljone u Estoniji, predvođene Londonom, dok će Rumunija i Velika Britanija ojačati američki bataljon u Poljskoj, prenio je Sputnjik.

Izvor: Tanjug