latinica  ћирилица
28/10/2016 |  11:15 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Nastavljen štrajk radnika "Trendteksa" (VIDEO)

Četerdesetak stalno zaposlenih radnica trebinjskog "Trendteksa", koje su u štrajku od sedamnaestog oktobra, nisu poslušale poslodavca i danas se nisu vratile na posao. Tvrde da poslodavac nije ispoštovao njihove zahtjeve, pa su tražile zaključenje radničkih knjižica.
Firma "Trendtekst" iz Doboja - Foto: SRNA
Firma "Trendtekst" iz DobojaFoto: SRNA

Novoizabrani gradonačelnik Trebinja Luka Petrović smatra da bi Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite trebalo da redefiniše postojeći ugovor sa preduzećem "Trendteks" i/ili da potpiše novi sa drugim zakupcem.

Tokom jednočasovnog okupljanja, predstavnici poslodavca saopštili su im, tvrde, da će radničke knjižice biti zaključene naredne sedmice. Odbili su povratak u proizvodnju, jer bi radili pod istim uslovima zbog kojih su je obustavili.

- Naši minimalni zahtjevi su jedan slobodan dan, da se vrate svi radnici koji su dobili otkaz, da imamo normalno radno vrijeme, a ne da kad ujutro odemo na posao u šest, ne znamo kad ćemo se kući vratiti - kaže radnica Slobodanka Pikić.

Radnici tvrde da im poslodavac, bez valjanog objašnjenja, odbija i od plate i da nemaju jedinstvenu proizvodnu normu. Nepoštivanje niza zakonskih propisa iz radno-pravnog odnosa i zaštite na radu, utvrdila je i inspekcija rada, početkom septembra.

- Konstatovano je da se poslodavac ne pridržava radnog vremena, ne vodi dnevnu evidenciju o prisustvu radnika, ne uvećava plate po osnovu rada noću, prekovremenog rada, rada praznikom, kao ni po godinama radnog staža. Poslodavac nije omogućio sedmični odmor, nije kolektivno osigurao radnike za slučaj nesreće i ne isplaćuje troškove toplog obroka za jedan dan - kaže Dušanka Makivić, viši saradnik za odnose s javnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Rokovi za otklanjanje nedostataka bili su različiti.

- Dok smo mi bili u firmi, ništa nije ispoštovano, a poslije našeg odlaska, ne znam - kaže Slobodanka Pikić.

Niko iz Trendteksa nije se oglašavao, kao i na naša pitanja od prije tri dana. Tada nam je nezvanično rečeno da je, osim radnika u štrajku, sa trideset osam raskinut ugovor o radu, a da još toliko njih dolazi na posao.