latinica  ћирилица
28/10/2016 |  11:58 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Komić u Beogradu - Vlada Srpske vodi računa o reformskim planovima (VIDEO)

Ministar nauke i i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić rekao je u Beogradu da se pred male zemlje postavlja problem kako da se uključe u procese globalizacije i učestvuju na tržištima, te dodao da Vlada Republike Srpske vodi računa o svojim reformskim planovima.
Јasmin Komić - Foto: RTRS
Јasmin KomićFoto: RTRS

"Mi ove godine, kao Vlada Republike Srpske, imamo obavezu da vodimo računa o našim reformskim planovima, što se tiče stabilnog i održivog razvoja, održivog finansijskog sistema, socijalne sigurnosti, vladavine prava", rekao je Komić, koji je otvorio skup REDETE na Ekonomskom fakultetu u Beogradu o temi slobodne trgovine i njene prihvatljivosti za zemlje u tranziciji.

Komić je izjavio za da to sve skupa treba da učini da na ovim prostorima bude daleko bolji standard života građana i da put ka evropskim integracijama bude bolji, lakši i izvjesniji.

On je dodao da je za male zemlje problem kako učestvovati na tržištima gdje se pojavljuju velike kompanije, gdje se sukobljavaju sa izuzetno zahtjevnim stavovima tržišta i gdje postoji stalna potreba za inovativnošću i novim tehnološkim rješenjima.

Komić je istakao da se od ovakvih skupova očekuje da će dati neka rješenja i da ih zato podržava Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo.

On je zahvalio organizatoru ovog skupa Ekonomskom fakultetu u Banjaluci i domaćinu Ekonomskom fakuletu u Beogradu, gdje je i sam studirao.

"Razumljivo je da će odnosi između Republike Srpske i Srbije, koje uvijek gajimo, biti potvrđeni i na ovaj način jednom stalnom saradnjom", rekao je Komić na skupu, na kojem su se obratili i dekani ekonomskih fakulteta u Banjaluci i Beogradu Stanko Stanić i Branislav Borčić, te rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga.

Komić je rekao da na skupu, koji ima dimenzije regionalne konferencije, učestvuje veliki i respektabilan broj učesnika iz više zemalja, a skup je bitan jer promoviše ono što je veoma važno u nauci, a to je ekonomija.

Organizator ove pete po redu konferencije "Istraživanje ekonomskog razvoja i preduzetništva u tranzicionim privredama - REDETA 2016" je Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu.

Na skupu, koji će trajati u naredna tri dana, učesnici iz više zemalja regiona razmotriće temu slobodne trgovine i njene prihvatljivosti za zemlje u tranziciji i zemlje u razvoju.

Odgovor na ovo pitanje ponudiće istraživači iz dvadesetak zemalja putem nekoliko paralelnih sesija.

Konferencija REDETE jedna je o najznačajnijih međunarodnih naučnih ekonomskih konferencija u ovom dijelu Evrope, a prepoznatljiva je po tome što iz godine u godinu okuplja najeminentnije naučnike i istraživače čiji je fokus interesovanja ekonomski razvoj i preduzetništvo u tranzicionim privredama.

Konferencija nudi i naučno utemeljena rješenja konkretnih problema u određenoj oblasti.

Prve tri REDETE konferencije su održane u Banjaluci, a četvrta u Gracu u Austriji, koja je okupila oko 220 učesnika iz 20 zemalja.

Izvor: SRNA