latinica  ћирилица
28/10/2016 |  12:09 | Autor: RTRS

Siromašni i nezadovoljni uvešće Trampa u Bijelu kuću

Poznati američki dokumentarista Majkl Mur smatra da će, uprkos anketama koje daju prednost kandidatu demokrata Hilari Klinton, novi američki predsjednik postati Donald Tramp, jer priča običnim Amerikancima ono što žele da čuju.
Majkl Mur (Foto: Wikipedia/nicolas genin) -
Majkl Mur (Foto: Wikipedia/nicolas genin)

Izbor republikanskog kandidata Donalda Trampa biće najveća greška u istoriji i obični Amerikanci će se osjećati dobro, rekao je režiser predstavljajući svoj novi film "Majkl Mur u Tramplendu".

"Tramp govori ljudima stvari koje ih bole. Zbog toga svaki pregaženi, zaboravljeni, bezimeni pijanac koji je bio dio takozvane srednje klase voli Donalda", objašnjava Mur.

On navodi da je Tramp "ljudski `Molotovljev koktel` kakvog su oni čekali".

"Tramp je ručna bomba koju mogu legalno baciti na sistem, koji im je ukrao živote", ocjenjuje Mur i upozorava:

"Osmog novembra će ti ljudi ušetati na glasačko mjesto, preuzeti glasački listić, zatvoriti zavjesu i preuzeti inicijativu tako što će staviti veliki `iks` kraj imena čovjeka koji prijeti da će preokrenuti sistem koji im je uništio živote".

Poznati američki dokumentarista, koji je inače kritičar Trampa, ali i cjelokupnog američkog sistema vrijednosti, podsjeća da je kandidat republikanaca "osvojio srca" radnika kada je zaprijetio "Ford motorsu".

Tramp je tada u Detroitskom ekonomskom klubu poručio toj kompaniji da će, ukoliko svoja postrojenja prebace u Meksiko, povećati tarifu na njihove proizvode, što će ih učiniti preskupima za američke potrošače.

Mur zbog toga, uprkos anketama koje daju prednost Klintonovoj i do 14 procenata, smatra da će Tramp pobijediti, prenose američki mediji.

Izvor: Srna