latinica  ћирилица
28/10/2016 |  14:03 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Stanari: Posthumno odlikovano 13 boraca Vojske Republike Srpske (VIDEO)

U Stanarima su uručena posthumna odlikovanja - "Medalje zasluga za narod" - koja povodom Dana nestalih dodjeljuje predsjednik Srpske Milorad Dodik.
U Stanarima uručeno 13 posthumnih odlikovanja - Foto: SRNA
U Stanarima uručeno 13 posthumnih odlikovanjaFoto: SRNA

Odlikovano je 13 boraca s područja ove opštine.

Posthumno, među odlikovanim je i Novak Ilić, jedan od petorice nestalih boraca s područja Stanara. Otac Milenko traži ga 21 godinu.

- Kad je pala Vozuća ja sam bio na koridoru. Znali smo da ne mogu svi izaći živi. Nažalost, moj sin je tu ostao - kaže Milenko.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila, ističe da su posthumna odlikovanja znak priznanja, uvažavanja i poštovanja žrtve boraca Vojske republike Srpske.

Brigu o porodicama poginulih i nestalih sa područja opštine Stanari vodi novoosnovana organizacija porodica poginulih, uz pomoć opštine.

Predsjednik stanarske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Mirko Јotić kaže da je sa ovog prostora poginulo 250 boraca, od kojih se pet vode kao nestali.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić kaže da lokalna uprava vodi brigu o ovoj kategoriji u ostvarivanju njihovih osnovnih i dopunskih prava, za šta je budžetom za ovu godinu izdvojeno oko 30.000 KM.

Ove godine povodom dana nestalih predsjednik Republike posthumno je odlikovao 180 boraca Vojske Republike Srpske.