latinica  ћирилица
28/10/2016 |  15:21 | Autor: RTRS

Održan sastanak o rješavanju viškova naoružanja i municije

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH održala je danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima entitetskih ministarstava Republike Srpske i Federacije BiH s ciljem uspostavljanja bolje direktne saradnje u vezi sa rješavanjem viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.
Zastarjelo naoružanje u BiH - Foto: RTRS
Zastarjelo naoružanje u BiHFoto: RTRS

Sastanku su prisustvovali ministar odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Јusić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Јeleč, zamjenici načelnika Zajedničkog štaba general majori Mirko Tepšić i Senad Mašović.

Iz Republike Srpske sastanku su prisustvovali ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, te direktor Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Dragan Kapetina, dok su iz FBiH bili predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstvnici UNDP-a, razgovarano je o saradnji kada je riječ o kapacitetu za delaboraciju i uništenju viškova nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te saradnji u vezi sa remontom naoružanja.

Izražena je i zainteresovanost za otpočinjanje procesa prodaje viškova naoružanja i municije u skladu sa zakonskim propisima.

Pendeševa istakla je važnost procesa rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u BiH, kao i mogućnosti na kojima se treba raditi radi što bržeg rješavanja ovog pitanja.

Ona je napomenula da je Ministarstvo odbrane BiH opredijeljeno da ima dobru saradnju sa namjenskom industrijom BiH kojoj treba dati prednost.

Predstavnici entitetskih vlasti izrazili su spremnost za saradnju u vezi sa mogućim projektima koji bi mogli biti iskorišćeni u procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Izvor: SRNA