latinica  ћирилица
28/10/2016 |  15:38 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Koliko su u Srpskoj iskorišćeni banjski kapaciteti? (VIDEO)

"Banjski i zdravstveni turizam Republike Srpske" naziv je konferencije održane u Banji Vrućici kod Teslića u organizaciji Ministarstva trgovine i turizma Srpske.
Banja Vrućica - Foto: RTRS
Banja VrućicaFoto: RTRS

Na konferenciji je razgovarano o aktuelnom stanju banjskog turizma, problemima s kojima se suočavaju i perspektivama razvoja. 

Banja Vrućica u Tesliću očekuje do kraja godine 215.000 noćenja. U porastu je broj gostiju iz inostranstva, koji najviše koriste zdravstveni program ove banje.

- Banja Vrućica u zadnjem kvartalu ima značajan rast broja gostiju iz inostranstva, tako da na kraju godine očekujemo da taj omjer bude 60 odsto domaćih i 40 odsto inostranih - kaže direktor banje, Aleksandar Radošević.

U susjednoj Srbiji među najposjećenijim je Banja Koviljača. I oni se oslanjaju na inostrane turiste, a sa Republikom Srpskom imaju posebne aranžmane koje nastoje unaprijediti.

- Nadamo se da ćemo unaprijediti saradnju između Ministarstva turizma Republike Srpske i Banje Koviljače. Dogovarali smo da na nekim tržištima nastupamo zajedno i pravimo zajedničku ponudu - kaže direktor Banje Koviljača, Aleksandar Јokić.

Banje u Republici Srpskoj, poput Vrućice, Kulaša, Laktaša, postojećim programima veoma su konkurentne u odnosu na evropsko tržište. Osim unapređenja njihove ponude, u budućnosti treba se orijentisati i na pokretanje banja koje trenutno nisu u funkciji.

- Banjski turizam u Republici Srpskoj nije samo potencijal, nego i konkretna turistička ponuda, a ovakve konferencije su mjesto na kojem možemo, s aspekta promocije turizma Srpske, da ukažemo šta je to na čemu se još treba raditi - ističe Nada Јovanović, direktorka Turističke organizacije Republike Srpske.

Osim elitnog banjskog turizma u Republici Srpskoj postoje i banje koje u budućnosti treba ozbiljnije tretirati, jer iako imaju potencijale ili nisu u funkciji ili imaju statusnih i drugih poteškoća.