latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:04 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

Bajden novi šef američke diplomatije?

Aktuelni potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država DŽosef Bajden, nalazi se u samom vrhu osoba koje bi mogle biti novi šef američke diplomatije, javlja portal Politico.

- On bi bio odličan ministar. Tim Hilari Klinton, iako fokusiran na izbornu pobjedu, dosta vremena provodi i u iznalaženju modela kako Bajdena ubijediti da prihvati ponudu - navedeno je ovom mediju.

Politico navodi i da zvaničnih razgovora nije bilo i da su i Klinton i Bajden jako zauzeti finišom izborne kampanje.

Izborom Bajdena, ovaj bi poznati političar mogao zaokružiti višedecenijsku karijeru senatora, te dva mandata kao potpredsjednik SAD i najbliži saradnik Baraka Obame.

Navodi se da je Bajden već angažovan u diplomatskim misijama. U avgustu je putovao u Latviju na samit NATO-a kako bi uvjerio saveznike da su izjave Donalda Trumpa o ovom vojnom savezu irelevantne. Takođe, i on sam izrazio je ne jednom želju da ostane u novoj administraciji i "doprinese domaćoj i vanjskoj politici SAD".

- Ako ne to, pisaću možda knjigu. Ali to neće biti bestseler - našalio se Bajden.

Klintonov tim razmatra imenovanja na neke od pozicija u administraciji, ako ona pobijedi, još i Strobea Talbota, koji je u vrijeme Bila Klintona bio visoki zvaničnik Stejt departmenta, Nikolasa Bernsa, bliskog saradnika Hilari Klinton dok je ona vodila inostrane poslove SAD, penzioniranog admirala DŽejmsa Stavridisa.

Bajden je u maju 2009. godine boravio u višednevnu posjetu regionu koju je počeo dvodnevnim boravkom u Sarajevu, kada je odsjeo u hotelu Radon Plaza.

Izvor: Avaz