latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:07 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Zvornik: Čelopek u znaku jabuke (VIDEO)

Svečanom priredbom i izložbom jela od jabuke u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Čelopeku, kod Zvornika završena je manifestacija "Dani jabuke".
Zvornik: Čelopek u znaku jabuke - Foto: RTRS
Zvornik: Čelopek u znaku jabukeFoto: RTRS

Dvanaestu godinu jabuka je poslednje sedmice oktobra bila glavna tema u školi, a u sedmodnevnom programu učestvovali su učenici, nastavnici i roditelji.

Učenici su kroz igru, pjesmu i predavanja upoznati sa značajem zdrave ishrane. Saznali su da jabuka pripada porodici ruža, da drvo jabuke može rađati plodove i do 100 godina, ali i da na svijetu postoji 7.500 sorti jabuke.

Roditelji su se potrudili da mališanima kroz razne specijalitete od jabuke predstave ovo voće. Svoje kuvarsko umijeće iskazalo je 70-ak majki, čija su jela od jabuka izložena.

Narodna izreka kaže "jabuka na dan, doktor iz kuće van", a cilj manifestacije je uz očuvanje tradicije, upravo promocija zdravlja i jabuke.

- Cilj nam je bio da istaknemo koji je značaj u jabuke ishrani, a samim tim da, u ovim vremenima kada je sve više nezdravih stvari, propagiramo zdravu ishranu, zdrav način života i da podstaknemo učešće roditelja u školskim manifestacijama - kaže direktorka škole Sanja Tanacković.

U okviru manifestacije uručena su i priznanja autorima najboljih literarnih i likovnih radova na temu jabuke.