latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:29 ⇒ 16:30 | Autor: RTRS

Odbijen Asanžov zahtjev da prisustvuje sahrani saradnika

Odbijen je zahtjev osnivača "Vikiliksa" DŽulijana Asanža za privremeni izlazak iz Ambasade Ekvadora u Londonu kako bi prisustvovao sahrani bliskog saradnika Gevina Mekfajdena, saopštile su danas švedske vlasti.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je odbijen Asanžov zahtjev na osnovu toga da "Zakon Švedske ne dozvoljava izuzetke po pitanju izlazaka" usljed sudskih naloga povezanih sa pritvorom u odsustvu ili evropskih naloga za hapšenje.

Advokat Per Samuelson rekao je njemačkoj novinskoj agenciji DPA da je Asanž zatražio privremeni izlazak kako bi prisustvovao Mekfajdenovoj sahrani u ponedjeljak, 31. oktobra.

Mekfajden je bio direktor Centra za istraživačko novinarstvo iz Londona. Preminuo je 22. oktobra od raka pluća u 76 godini i biće sahranjen u Londonu.

Asanž je u Ambasadi Ekvadora od 2012. godine, a Kvito mu je odobrio zahtjev za azil. On se sklonio u Ambasadu nakon što je odobreno njegovo izručenje u Švedsku, koja ga traži radi ispitivanja u vezi sa istragom o silovanju 2010. godine.

Asanž negira optužbe i izrazio je bojazan da će biti isporučen u SAD, gdje je na listi najtraženijih lica zbog objavljivanja povjerljivih diplomatskih prepiski.

Izvor: SRNA