latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:35 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Usvojen Nacrt rebalansa budžeta (VIDEO)

Odbornici gradskog parlamenta u Istočnom Sarajevu većinom glasova usvojili su Nacrt rebalansa budžeta za 2016. godinu.
Skupština Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Skupština Istočno SarajevoFoto: RTRS

S obzirom na to da su prihodi u prvih šest mjeseci ove godine bili veći od rashoda, u gradskoj kasi višak sredstava.

Suficit od 641.000 KM, rezultat je odgovornog poslovanja, tvrde gradske vlasti, na čijim adresama će završiti višak novca, znaće se nakon javne rasprave u narednih petnaest dana.

Najveći iznos, 590.000 KM, planiran je za pomoć opštinama, a najviše sredstava, s razlogom ili ne, očekuje opština Istočno Novo Sarajevo. 

Izvršenje budžeta u skladu s planom, gradska vlast prvenstveno pripisuje domaćinskom poslovanju. Ne kriju, međutim, da je novca više i zbog nerealizacije određenih projekata.

Većina ušteđenog novca, odnosno 590.000 KM, namijenjena je za pomoć gradskim opštinama. S obzirom na činjenicu da u prethodnih deset mjeseci jedino opštini Istočno Novo Sarajevo sa gradskog računa nisu uplaćivana sredstva, u ovoj lokalnoj zajednici uvjereni su da će rebalansom budžeta praksa biti izmijenjena.

- Mi već imamo spremnu projektnu dokumentaciju i tražićemo 100.000 do 150.000 KM za projekte - kaže Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Čije će želje i mogućnosti prevagnuti i da li će gradska vlast jednako tretirati sve gradske opštine, biće jasno do polovine novembra. Tada će se objelodaniti i nacrt gradskog budžeta za 2017. godinu.