latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:45 | Autor: RTRS

Suđenje Edinu Sakoču: Pročitan iskaz preminule svjedokinje

U nastavku suđenja nekadašnjem pripadniku HOS-a Edinu Sakoču za zločin počinjen nad srpskim civilima u Počitelju, predstavnici Tužilaštva BiH pročitali su iskaze dva svjedoka koji su optuženog doveli u vezu sa zločinima koji mu se stavljaju na teret.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Svjedok čiji su inicijali T.Č, koja je međuvremenu preminula, navela je u izjavi da je početkom jula 1992. godine silovana, nakon što su je dva maskirana vojnika odvela iz porodične kuće u Počitelju u kojoj je živjela sa majkom i tetkom.

Žrtva se prisjetila da je jedan od vojnika izašao u Počitelju, dok je ona ostala sa drugim vojnikom koji je davio konopcem, oborio na sjedište automobila, skinuo i silovao.

"Udarao me je čizmom u nogu, a u ruci je imao neko željezo, neki boks kojim me udarao. Od posljedica davljenja vrat mi je bio otečen", ispričala je T.Č.

Ona je posvjedočila da je poslije odvedena u zgradu stare pošte u Čapljini i predata Mirsadu Muminoviću, koji je bio pripadnik HOS-a, nakon čega je odvedena u logor Dretelj.

U izjavi je navela da su joj u logoru dvije žene rekle da ne ide kući jer je njena porodica ubijena.

"Poslije izvjesnog vremena saznala sam da se taj vojnik vratio istu veče, ubio moju majku i tetku i zapalio ih u dvorištu mog rođaka Miška Đuraškovića, a zatim zapalio moju kuću. Kada su vojnici krenuli iz sela, sačekale su ih moje komšije, zaustavile auto, skinule kape sa lica i vidjele da je to naš komšija iz Tasovčića Edin Sakoč", prisjetila se T.Č.

Na ročištu je pročitana i izjava pripadnika HOS-a Mirsada Muminovića u kojoj je naveo da je Sakoč jedne noći u zgradu stare pošte u Čapljini doveo T.Č, prenosi Birn.

"Primijetio sam da je bila raščupana i vidio sam oko vrata brazde. Imala je šarenu haljinu koja je bila pocijepana i prljava. Rečeno mi je da je odvedem u Dretelj. Ostavio sam je na kapiji. Bilo mi je žao jer sam poznavao njenu porodicu, ali sam morao to učiniti", naveo je Muminović u iskazu koji je pročitan jer je i on u međuvremenu preminuo.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine sa osobom zvanom Boban došao u kuću porodice Đurašković u mjestu Počitelj opština Čapljina, nakon čega su odveli T.Č.

Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č, a potom je silovao.

Prema drugoj tački optužnice, Sakoč je 10. jula sA Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića, gdje je Boban ubio dvije osobe.

Suđenje se nastavlja 4. novembra.

Izvor: SRNA