latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:50 | Autor: RTRS

Podignuta optužnica protiv Ljimaja zbog ratnih zločina

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protiv poslanika Skupštine tzv. Kosova i lidera Incijative za Kosovo Fatmira Ljimaja, javlja Radio Slobodna Evropa
Fatmir Ljimaj - Foto: Beta/AP
Fatmir LjimajFoto: Beta/AP

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protiv poslanika Skupštine tzv. Kosova i lidera Incijative za Kosovo Fatmira Ljimaja, javlja Radio Slobodna Evropa.

Optužnica tereti Ljimaja da kao pripadnik i komandant jedinice OVK nije preduzeo razumne mjere u okviru svojih ovlašćenja da predupredi ili onemogući ubistvo Ramiza Hodže iz sela Belanica i Seljmana Binišija, iz sela Banjsko u opštini Mališevo, koji su 2. novembra 1998. godine privedeni u blizini džamije u selu Belanica i ubijeni u blizini sela Kravasari.

Ljimaja optužnica takođe tereti da je video posmrtne ostatke žrtava i da je znao da je zločin izvršen, ali svjesno nije preduzeo mjere za otkrivanje izvršilaca i slučaj nikada nije prijavio nadležnim organima za istragu i gonjenje.

Optužnicu protiv Ljimaja je podigao domaći tužilac iz Specijalnog tužilaštva tzv. Kosova, navodi RSE.

Izvor: Fonet