latinica  ћирилица
28/10/2016 |  16:57 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Kako iskoristiti međunarodne fondove za poboljšnje nivoa komunalnih usluga? (VIDEO)

Predstavnici opština, gradova i vodovodnih preduzeća u Bijeljini su razgovarali o mogućnostima korišćenja sredstava iz međunarodnih fondova kako bi u lokalnim zajednicama bio poboljšan nivo komunalnih usluga.
Bijeljina - Vodovod - Foto: RTRS
Bijeljina - VodovodFoto: RTRS

Pošto se radi o višemilionskim infrastrukturnim projektima koje opštine ne mogu same finansirati važno je znati kako iskoristiti međunarodne fondove. Organizator ovog sastanka je Savez opština i gradova Republike Srpske.

Sredstva iz međunarodnih fondova dobro bi došla i Foči gdje je u toku izgradnja vodovodne mreže.

- Sredstva za taj projekat je obezbijedila opština preko Vlade Republike Srpske u okviru projekta 28+ vodovoda. Ušli smo u realizaciju prve faze, slijede nam druga i treća faza, a dokle ćemo doći zavisi od problema obzbjeđenja grant sredstava - kaže Ruža Stojanović, direktorka preduzeća Vodovod i kanalizacija "Izvor" iz Foče.

Bijeljina je jedan od pozitivnih primjera u korišćenju međunarodnih sredstava za izgradnju kanalizacije.

Projekti unapređenja usluga su izuzetno skupi i lokalna vlast nije u mogućnosti sama da ih sprovede.

- Ono što je najbitnije je da imao razvijene ljudske kapacitete koji bi mogli da pripreme dobre projekte, ne samo s aspekta pisanog projekta nego i s aspekta tehničkog dijela - kaže Miodrag Kolić, predstavnik Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope

Akcenat je na osnaživanju kompetencija vodovodnih preduzeća, te da jedinice lokalne samouprave apsorbuju međunarodne fondove koji su dostupni za infrastrukturne projekte.