latinica  ћирилица
28/10/2016 |  18:16 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Imenovanje privremenog UO Instituta za nestale BiH obavijeno velom tajne (VIDEO)

Savjet ministara BiH prije dvije sedmice razriješio je postojeći i imenovao privremeni Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH. Međutim, formiranje nove postave obavijeno je velom tajni.
Institut za nestale - Foto: RTRS
Institut za nestaleFoto: RTRS

Dok u Savjetu ministara BiH potvrđuju informaciju o imenovanju, iz Instituta za nestala lica BiH kažu da o tome nisu obaviješteni, a entitetske institucije poručuju da je prekršeno niz procedura.

"Savjet ministara BiH je na 77. sjednici , 13.10.2016. godine donio Odluku o formiranju privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH. Više informacija možete dobiti u Ministarstvu za ljudska prava koje treba da kompletira odluku" - ovakav odgovor stigao nam je iz Savjeta ministara.

Međutim, iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH nismo dobili nikakvu informaciju o tome. Formiranje novog Upravnog odbora nigdje se ne navodi ni u saopštenjima sa održanih sjednica Savjeta ministara, kao ni to da li je ovo pitanje uopšte bilo na dnevnom redu.

- Samo znam da je u sadašnjim uslovima sve nezvanično. Ne mogu da kažem da se bilo kakva procedura sprovela, jer nas u Institutu niko nije obavještavao. Bar ja nisam obaviješten ni oko čega - kaže Milutin Mišić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

Isti odgovor dobili smo i od dva nova člana Upravnog odbora. Niko ih, kažu, nije obavijestio o novom angažmanu, niti su sigurni u to kakve su im obaveze. Razriješenom Upravnom odboru mandat je istekao još 2012. godine. Nikada nije produžen, što znači da su sve vrijeme radili nelegitimno. Niz procedura prekršeno je i imenovanjem privremenog, poručuju iz Republike Srpske.

- Očigledno da je jedna jedina namera da se provede nešto što su zamislili Bošnjaci u Sarajevu i da se imenuje taj nekakav privremeni Upravni odbor, koji će završiti određeni posao, a Upravni odbor ima mandat da imenuje i razriješava članove Kolegijuma direktora. Mislim da je nama tu potpuno jasno u kom smjeru će to da ide - kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila kaže da je privremeni Upravni odbor Instituta za nestala lica imenovan 13. oktobra, bez ikakvih konsultacija sa entitetskim institucijama i nevladinim sektorom.

Iz entitetskih institucija kažu da su samo čuli za ova imenovanja, što ukazuje na to da je sve rađeno u tajnosti.

- Mi ćemo odreagovati, uputićemo zahtjev Savjetu ministara, pitaćemo zbog čega se na takav način to uradilo, zbog čega nisu priveli kraju reformu Instituta koja se vodi već dvije, tri godine - kaže Mitrović.

Savjet ministara trebalo je da formira radnu grupu koja bi se bavila izmjenom Sporazuma o preuzimanju uloge saosnivača - na taj način bi Međunarodna komisija izašla iz upravljačke strukture Instituta, a Vlada Republike Srpske dobila bi mogućnost da predlaže svoje članove Upravnog odbora.