latinica  ћирилица
31/10/2016 |  12:20 ⇒ 15:23 | Autor: RTRS

Beograd: Premijera filma "Mučni teret podmetnute krivice" 4. novembra

U Zvezdara teatru u Beogradu u petak, 4. novembra premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Mučni teret podmetnute krivice", koji dokumentuje istinu o tragičnom događaju na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine, saopšteno je iz Tima za odbranu generala Novaka Đukića.
Tuzlanska kapija (Foto: Arhiv/VN) -
Tuzlanska kapija (Foto: Arhiv/VN)

Premijerom dokumentarnog filma, u organizaciji Fondacije "Pravda za Novaka Đukića" i tima za odbranu, javnost će prvi put nakon više od 20 godina, imati priliku da čuje istinu o tragičnom događaju na Tuzlanskoj kapiji, potkrepljenu naučnim dokazima stručnjaka u oblasti balistike, artiljerije, patologije i prava.

Film istovremeno prezentuje i istinu o radu Suda BiH koji je generalu Đukiću izrekao presudu na neodrživim činjenicama, osudivši ga na 20 godina zatvora.

Prema navodima Tužilaštva BiH, na Tuzlanskoj kapiji smrtno je stradalo 71, a ranjeno oko 150 lica.

General Đukić je, prema presudi, navodno naredio granatiranje trga Tuzlanska Kapija iz topa 130 milimetara sa lokaliteta sela Panjik na Ozrenu.

Foto: RTRS

Odbrana generala Đukića je 2010. godine formirala Fondaciju "Pravda za Novaka Đukića", a potom i Tim za odbranu, s ciljem da se putem ekspertiza - naučnih eksperimenata dokaže da se tragičan događaj sa takvim posljedicama nije mogao dogoditi dejstvom granate, posebno sa aspekta dejstva granate 130 milimetra na živu silu i materijalna sredstva.

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i stranih eksperata proistekao je zaključak da u Tuzli na Trgu kapija, 25. maja 1995. godine u 20.55 časova "nije eksplodirao nikakav ispaljeni artiljerijski projektil, posebno ne onaj kalibra 130 milimetra, već je eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava".

Film "Mučni teret podmetnute krivice" biće prikazan u 16.00 časova.

Izvor: SRNA