latinica  ћирилица
02/11/2016 |  12:08 ⇒ 03/11/2016 | 08:37 | Autor: RTRS

Hrvatska na nogama zbog hapšenja pripadnika HVO-a u Orašju (VIDEO)

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je mogućnost da danas bude održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost povodom hapšenja 10 pripadnika Hrvatskog vijeće odbrane na području Orašja.

Ona je potvrdila da je jutros o ovom slučaju razgovarala sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem koji joj je prenio da će Predsjedništvo BiH razgovarati o ovom pitanju.

Kitarovićeva kaže da je iznenađena hapšenjem pripadnika HVO-a u Orašju i da o tome nije imala nikakve informacije, navodeći da je ovo područje na kojem su se Hrvati i Bošnjaci zajedno borili za, kako je rekla, "golu egzistenciju".

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH oglasio se danas povodom hapšenja 10 hrvatskih i državljana BiH, zbog ratnih zločina nad Srbima tokom posljednjeg rata, uz poruku da svi koji su ih činili treba da odgovaraju, ali da su hrvatski predstavnici ogorčeni načinom i trenutkom na koji su uhapšeni pripadnici HVO iz Posavine.

Sjednica Hrvatskog sabora prekinuta je danas na zahtjev klubova poslanika HDZ-a i Mosta zbog hapšenja Hrvata u Bosni i Hercegovni.

Zatražili su od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da zbog hapšenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju, sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Pauzu u Saboru, kako bi se raspravljalo o hapšenju HVO-ovaca, zatražio je poslanik Mosta Miro Bulj, koji je ranije izjavio da se Hrvati u Orašju osjećaju kao "lovina".

"Državni vrh i hrvatski generali su na nogama", piše zagrebački Јutarnji list, koji prenosi riječi predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Pavla Miljavca da je već duže vrijeme upozoravao da Sarajevo priprema veći broj optužnica.

"Imali smo određene informacije, ali smo se nadali da neće doći do toga. Sad se pojavio dokument da je Sarajevo još 2014. poslalo u Zagreb zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć u tom slučaju, ali je stvar stavljena pod tepih. Očito da ništa nije učinjeno", rekao je Miljavac.

Sud BiH odredio je danas jednomjesečni pritvor za osumnjičene pripadnike HVO koji su prije nekoliko dana uhapšeni na području Orašja.

Podsjetimo, SIPA je prije tri dana na području Orašja uhapsila deset lica zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim civilima u ovom gradu.