latinica  ћирилица
04/11/2016 |  17:46 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Protesti u Orašju zbog hapšenja pripadnika HVO (VIDEO)

U Hrvatskoj sve veće tenzije nakon hapšenja destorice bivših pripadnika tzv. Hrvatskog vijeća odbrane, osumnjičenih za ratni zločin nad srpskim civilima u Orašju.
Protest veterana HVO-a u Orašju - Foto: RTRS
Protest veterana HVO-a u OrašjuFoto: RTRS

Dok ratni hrvatski veterani sa današnjeg proetsta u Orašju poručuju da nisu krivi, prvoosumnjičeni general Đuro Matuzović odgovara da neće biti žrtveno jagnje za zločine koje on nije lično počinio.

Hrvatski mediji spekulišu da Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv još nekih pripadnika Hrvatske vojske, među kojima su i aktuelni ministar odbrane i potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Na listi za hapšenje navodno se nalazi oko 500 pripadnika Hrvatske vojske i policije.

U glavnom gradu Posavskog kantona- Orašju, danas se čula hrvatska himna. Sa protesta, hrvatski veterani negirali počinjene zločine nad srpskim civilima.

"Čisti smo kao suza što se tiče rata i ratnih dejstava na ovim prostorima", rekao je Anto Oršolić, predsjednik HVIDR-e HVO Orašje, a njegove riječi ponavlja i Ilija Mišković, predsjednik "Udruge dragovoljaca-veterana domovinskog rata", Orašje: "Ovdje nije bilo ničega. Zločina ovde nema. Nije ga bilo".

Dok hrvatski veterani negiraju zločine, prvoosumnjičeni general HVO-a Đuro Matuzović poručuje da neće biti žrtveno jagnje i da za zločin treba da odgovaraju oni koji su ih i počinili.

Njegov advokat kaže da je Matuzović bio taj koji je krio Srbe u atomskom skloništu, a da je komandant bio samo na papiru.

"Praktički ih je branio od vojske koja je tu došla. Nije to bila klasična vojska, to su bili opasni ljudi koji nisu bili pod kontrolom. Đuro nema s tim ništa, on je te zločine sprečavao. Da se ovo desilo prije 10 ili 15 godina, mnogi Srbi došli bi da svjedoče u njegovu korist”, izjavio je Almin Dautbegović, advokat Đure Matuzovića.

Osim zločina u Orašju, pod lupom Tužilašta BiH trebalo bi da su i zločini počinjeni u Mrkonjić Gradu, na Petrovačkoj cesti i akciji Oluja.

Navodno na spisku za hapšenje od 500 imena su i visoki hrvatski zvaničnici poput aktuelnog ministra odbrane i potpredsjednika Vlade penzionisanog generala Damira Krstičevića i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića.

"I ja sam na tom popisu, to znam pouzdano. Јa ću u BiH i dalje putovati, a ako me privedu, ako je to žrtva koju trebam podnijeti za Hrvatsku, tu sam", rekao je Milijan Brkić.

U Veritasu, ali i u BORS-u smatraju da već odavno postoje dokazi za hrvatske zločine na teritoriji BiH. Reagovanje vojnog i državnog vrha Hrvatske, vide kao pritisak na pravosuđe BiH.

"Mislim da ima, i ubjeđen sam da ima dovoljno svjedoka koji će posvjedočiti da se 1991. i 1992. na ovom prostoru desio zločin", kaže predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono informativnog centra "Veritas" napominje: "Ratni zločini ne zastarijevaju i to niko neka ne zaboravi, zato će procesi u BiH trajati decenijama".

Dok Tužilaštvo BiH ne želi da komentariše druge predmete - poznati hrvatski advokat Anto Nobilo smatra da politički vrh pretjeruje sa reagovanjima i da se miješaju u pravosuđe susjedne države.

Hoće li slučaj Orašje konačno otvoriti pitanje ko je na ovom prostoru zaista bio agresor i da li će Hrvati priznati i svoju odgovornost?