latinica  ћирилица
06/11/2016 |  19:34 ⇒ 07/11/2016 | 07:54 | Autor: RTRS

Dodik u Kini- Donacija medicinske opreme za Srpsku (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je u Pekingu razgovore sa Čajna voter elektrik korporacijom o početku realizacije projekta izgradnje HE Gornji horizonti.
Dodik s predstavnicima "Čajna Pauer-Sinohidro korporacije" - Foto: RTRS
Dodik s predstavnicima "Čajna Pauer-Sinohidro korporacije"Foto: RTRS

Predsjednik Srpske rekao je da su ga danas u Pekingu predstavnici kineske korporacije Čajna voter elektrik informisali da će za dva do četiri mjeseca dostaviti Srpskoj tehničku i finansijsku ponudu u vezi sa izgradnjom HE Dabar.

- Možemo očekivati u naredna dva do četiri mjeseca da će tehnička i finansijska ponuda doći u Republiku Srpsku i da ćemo, nakon što pregledamo ponudu, moći da potpišemo ugovor o izvođenju - rekao je Dodik.

Ocijeno je da to govori o tome da se ulazi u narednu fazu izgradnje sistema HE Gornji horizonti, koja, kao ideja, čeka više od 40 godina, a posljednjih pet godina je bila predmet sudske rasprave između Republike Srpske i FBiH u vezi sa takozvanim prevođenjem voda, koje je osporavala federalna strana.

- Oni su se memorandumom obavezali da sačine ponudu za konačno izvođenje radova. Razgovarao sam danas sa njima dokle se sa tim stiglo i informisan sam da su poslovi u vezi sa tim u toku i da biti gotovi u roku od dva do četiri mjeseca - rekao je Dodik.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić izjavio je nakon večerašnjeg sastanka sa Sibiom medikal grupacijom, u Šangaju, da će ova kompanija donirati Srpskoj vrijednu laboratorijsku opremu. Izrazio je nadu da će u budućnosti biti realizovana saradnja s ovom grupacijom, te da će se u Srpskoj proizvoditi laboratorijska oprema i reagensi.

Prema njegovim riječima, sa ovom grupacijom preko Republike Srpske bila bi proširena proizvodnja na zemlje regiona, ali i Evrope, te dodao da je potrebno registrovati svu opremu koja bude donirana.

- Dogovorili smo da vidimo u narednom periodu koji je to broj opreme koja nam je potrebna, uz uslov da budu obezbijeđeni i adekvatni reagensi i servis. Veoma je bitno da dobijemo kvalitetnu opremu sa povoljnim cijenama reagenasa i zato ćemo sve realizovati u što kraćem roku - istakao je ministar Bogdanić.

Predsjednik Srpske je naglasio da su ovakve kompanije, kao što je Sibiom Medikal, dobrodošle u Srpsku i da će učiniti sve, zajedno sa saradnicima, da njihov dolazak prođe na najbolji mogući način.