latinica  ћирилица
10/11/2016 |  13:41 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Slijedi izgradnja vrijednog turističkog centra "Klekovača" (FOTO)

Prednacrt prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača", opština Petrovac, predviđa izgradnju turističko-rekreativnog centra na ovom području vrijednosti oko 338 miliona evra u kojem će moći da se zaposli oko tri hiljade radnika.
Banjaluka: Klekovača - sručna rasprava - Foto: SRNA
Banjaluka: Klekovača - sručna raspravaFoto: SRNA

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Dragan Јevtić rekao je da nakon prednacrta plana slijedi izrada nacrta plana područja posebne namjene "Klekovača", odnosno samog plana i drugih planova za izgradnju tog područja, te da bi ta pripremna faza trebalo da bude završena do proljeća naredne godine.

"Riječ je o veoma atraktivnom području površine oko 3.790 hektara čija je namjena izgradnja turističko-rekreativnog centra za zimski i ljetni turizam", rekao je Јevtić novinarima u Banjaluci tokom stručne rasprave o prednacrtu prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača".

On je dodao da je riječ o "ogromnom projektu kakav nije realizovan na području BiH u posljednjih 50 godina".

Јevtić je naglasio da u današnjoj stručnoj raspravi o prednacrtu plana za "Klekovaču", koju je organizovalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, osim članova savjeta plana učestvuju i svi korisnici infrastrukture na području "Klekovače" koji su zainteresovani za sam plan.

Slijedi izgradnja turističkog centra "Klekovača"

Rukovodilac radnog tima za izradu prednacrta prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača" Vesna Simić istakla je da je realizacijom prostornog plana predviđena izgradnja turističkih sadržaja za zimski, planinski i ljetni turizam.

"Planirana je izgradnja vazdušne banje gdje će biti moguće liječenje različitih vrsta oboljenja kakve su astma, anemija i gdje će biti moguća rehabilitacija nakon različitih vrsta zračenja, te liječenje nespecifičnih oboljenja pluća", rekla je Simićeva.

Ona je naglasila da je na području "Klekovače" planirana i izgradnja skijališta sa ski-stazama dužine 64 kilometra koje će moći da prime oko deset hiljada skijaša.

"Očekuje se i porast broja stanovnika u opštini Petrovac, kao i porast dnevnih migracija iz susjednih opština", rekla je Simićeva.

Prema njenim riječima, nakon prostornog plana za područje "Klekovača" biće izrađen takozvani zoning plan u kojem će biti tačno definisana mjesta i kapaciteti turističkih objekata.

Izvor: SRNA