latinica  ћирилица
12/11/2016 |  19:43 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Postaju li 22 vojne lokacije u Srpskoj vlasništvo Ministarstva odbrane BiH? (VIDEO)

Pravobranilaštvo BiH uputilo je zahtjev za knjiženje svih perspektivnih vojnih lokacija u Republici Srpskoj, a ima ih 22, na Ministarstvo odbrane BiH -potvrđeno je našoj televiziji u bh. Pravobranilaštvu.
Vojna imovina - Foto: RTRS
Vojna imovinaFoto: RTRS

Ovaj zahtjev uslijedio je nakon što je Apelaciono odjeljenje potvrdilo presudu Suda BiH da vojna imovina u Han Pijesku, površine od 11.474 m2, bude uknjižena na BiH.

Na pokušaj otimačine teritorije Srpske, Pravobranilaštvo Srpske odgovorilo je apelacijom Ustavnom sudu BiH, od koga traži da stopira izvršenje odluke Suda BiH u vezi sa vojnom imovinom u Han Pijesku dok se ne okonča revizija postupka u tom slučaju.

U Ministarstvu pravde Srpske upozoravaju da se takvim zahtjevima ugrožava teritorija Srpske. Kažu da Sud i Pravobranilaštvo BiH, uz podršku visokog predstavnika, čine brojne radnje na štetu Republike Srpske.

Nezvanično saznajemo da su u područne jedinice RUGIP-a RS već stigli zahtjevi za knjiženje kasarne "Petar Mrkonjić" u Mrkonjić Gradu, "Kozara" u Banja Luci, "Bilećki borci" u Bileći i kasarne "Zdravko Čelar" u Derventi na MO BiH.

Zanimljivo da nema zahtjeva za knjiženje vojne imovine u Han Pijesku, iako postoji sudska odluka.

Pravobranilaštvo BiH postupilo je po svim zahtjevima za uknjižavanje vojne perspektivne nepokretne imovine, koja se nalazi na spisku vojne perspektivne imovine, navode u Pravobranilaštvu BiH.

- Sa ovakvim radnja ugrožena je teritorija Republike Srpske, to se protivi članu Ustava RS gdje se kaže da je teritorija Srpske nedjeljiva i neotuđiva, rekao je Nikola Kovačević, savjetnik ministra pravde Republike Srpske.

Prema Odluci Predsjedništva BiH na teritoriji Srpske su 22, a u FBiH 41 perspektivna vojna lokacija. Uknjižavanjem tih lokacija kao svojine BiH, ispunjava se uslov za NATO, međutim, Srpska to ne dozvoljava dok se ne utvrde kriterijumi za raspodjelu cjelokupne državne i vojne imovine, donese Zakon i zaključi Sporazum o raspodjeli između entitetskih Vlada i Savjeta ministara BiH.

I visoki predstavnik je u svom pismu iz aprila 2010. upozorio Pravobranilaštvo BiH da je bilo kakvo knjiženje imovine u korist BiH pravno ništavno bez pomenutog Zakona i Sporazuma.

- Prema tome i tim pismom je visoki predstavnik jasno upozorio Pravobranilaštvo da bez ovih radnji, zakona i Sporazuma se ne može vršiti bilo kakvo knjiženje u korist BiH, naglasio je Kovačević.

Kako nema drugih argumenata Pravobranilaštvo BiH se poziva na Sporazum o sukcesiji, što bi značilo da vojna imovina u Han Pijesku ima isti status kao recimo ambasada BiH u Londonu. Kovačević ističe da Pravobranilaštvo BiH griješi jer je riječ o međunarodnom Sporazumu koji uređuje odnose između nastalih država, a ne imovinskom zakonu koji bi bio pravni osnov za knjiženje.

- Tvrdim da je to potpuno nepravilno i suprotno nametnutim zakonima visokog predstavnika gdje jasno stoji odredba koja kaže da je zabranjeno bilo kakvo raspolaganje, to znači da ni Sud BiH ne može to uraditi. Raspolaganje se može izvršti samo na bazi sporazuma vlada entiteta i SM BiH, smatra savjetnik ministra pravde Republike Srpske.

Kovačević kaže da ne zna kako će postupiti RUGIP-a RS, ali smatra da novonastala situacija zahtijeva ozbiljan odgovor svih institucija jer je ugrožena teritorija Republike Srpske. Ranije je predsjednik Srpske rekao da će dati nalog da sporna imovina ne bude upisana kao svojina BiH i da će NS RS donijeti odluku o tome.