latinica  ћирилица
14/11/2016 |  10:32 ⇒ 10:33 | Autor: RTRS

Duterte islamistima: Zaboravite na ljudska prava

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte upozorio je danas da je spreman da zanemari ljudska prava da bi zaštitio svoj narod od pripadnika "Islamske države", koji bi mogli da dođu na Filipine iz Sirije i Iraka.
Rodrigo Duterte - Foto: TANЈUG
Rodrigo DuterteFoto: TANЈUG

Duterte je rekao da u južnoj filipinskoj provinciji Mindanao već traje pobuna i da je zabrinut zbog "jačanja terorizma" i potencijalnog priliva ekstremista.

"Kada teroristi na Bliskom istoku ostanu bez teritorije i mjesta na kojem mogu da borave oni će potražiti druga mjesta i doći će ovdje, a mi moramo da budemo spremni", rekao je filipinski predsjednik.

On je dodao da ti ljudi ne pridaju nikakav značaj ljudskim pravima i naglasio da neće dozvoliti da njegov narod pretrpi pokolj zbog ljudskih prava.

Duterte je već izazvao zabrinutost zapadnih zemalja i organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog velikog broja žrtava u ratu protiv trgovine drogom.

Duterte je podsjetio da u Mindanau postoji "veoma snažna" islamistička pobuna grupe "Abu sajaf", koja skoro svakodnevno otima ljude. Pobunjenici trenutno drže u zatočeništvu 21 osobu.

Izvor: SRNA