latinica  ћирилица
14/11/2016 |  14:50 ⇒ 15/11/2016 | 07:45 | Autor: RTRS

Majka pretučenog mladića za RTRS: Duboko sam potresena, Bogdan je trenutno stabilan (VIDEO)

Majka pretučenog mladića Bogdana Rakića iz Teslića, Roberta Glancer za RTRS govori o stravičnom događaju.
Majka pretučenog mladića u Tesliću - Foto: RTRS
Majka pretučenog mladića u TeslićuFoto: RTRS

Majka je rekla da je duboko potresena, da je mladićevo stanje trenutno stabilno, ali da još ne znaju kakve će biti posljedice po njegovo zdravlje. 

- Ogorčena sam što se to dešava kod nas, što više nismo sigurni ni kada hodamo ulicom. Danas se desilo meni, sutra se može desiti nekom drugom i tome treba stati u kraj - rekla je ona.

Roberta očekuje odgovarajuću kaznu za počinioce.

- Vidim da su uhapšeni počinioci, da policija radi svoj posao kako treba. Nadam se da će biti kažnjeni onako kako zalužuju - rekla je ona.

Roberta ističe da ne zna povod napada na njenog sina.

Pripadnici Policijske stanice Teslić i Sektora kriminalističke policije Doboj uhapsili su Armina Јašarevića i Branka Јurića iz Teslića zbog sumnje da su brutalno pretukli sugrađanina osamnaestogodišnjeg Bogdana Rakića.

Na teret im se stavlja nanošenje teških povreda i zlostavljanje. Obojica su od ranije poznati policiji, koja njihove aktivnosti, kako saznajemo, intenzivno prati proteklih šest mjeseci.

Bogdan Rakić u UKC Republike Srpske primljen je sa dominantnim povredama glave, krvarenjem unutar mozga i nagnječenjem mozga. Njegovo zdravstevo stanje danas je stabilnije, poboljšava se stanje svijesti, ali su dalje prognoze preuranjene. Zbog takvog zdravstvenog stanja, pretučeni mladić, još nije dao izjavu policiji.

Armin Јašarević i Branko Јurić osumnjičeni su da su noći između 1. i 2. novembra, na planini Borja, zlostavljali osmanaestogodišnjeg mladića iz Teslića. Udarali su ga po glavi, tijelu, sjekli kosu i bradu, nanijevši mu povrede opasne po život. Majka Roberta Glancer tvrdi da su ga vezali za automobil i vukli po makadamu. Tako povrijeđen, bez odjeće, Bogdan Rakić se u pola noći pojavio na kućnom pragu. Pomoć ljekara majka je potražila ujutro.

- Ne znam, možda su mislili da ga uplaše, da ga istuku, ali se otelo kontroli i doveli su ga do toga da mu je život bio u pitanju. Јa sam sada zadovoljna što su uhvaćeni ti što su to počinili i nadam se kazni - rekal je Roberta Glancer.

Nasilnici su Rakića na Borje dovezli vozilom Fiat kojim je upravljalo treće lice. To vozilo je iznajmljeno.

- Na osnovu pribavljene naredbe Osnovnog suda Teslić, prekjuče je pretreseno to vozilo. Pronađeni su i izuzeti materijalni dokazi koji mogu koristiti u daljem toku krivičnog postupka - rekla je Ljerka Stanimirović, portparolka CЈB Doboj.

Pojedini mediji prenose da je motiv brutalnog napada na teslićkog maturanta, to što je Rakić, navodno, policiji prijavio kriminal.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, istakao je da oni koji prijave krivično djelo mogu biti samo zaštićeni, nikako da budu maltretirani.

Građani Teslića u šoku su i dvije sedmice nakon napada na njihovog sugrađanina. Kažu da im je žao, jer je riječ o mirnom i dobrom mladiću. Istovremeno, osuđuju takav brutalan čin.

Nasilje rađa nasilje, kažu psiholozi. Pozadina svakog, najčešće je strah.

Psiholog Irena Spasojević kaže da kada je riječ o brutalnijim nasilnim djelima, "tu se može govoriti o psihopatskoj strukturi ličnosti, gdje apsolutno ne postoji empatija, saosjećanje, percepcija iz tuđe perspektive. Postoji samo svoj cilj."

Šta je bio cilj zlostavljanja Bogdana Rakića trebalo bi da otkrije istraga, ali i njegova izjava, koju zbog zdravstvenog stanja još nije dao policiji.