latinica  ћирилица
25/11/2016 |  14:40 ⇒ 17:15 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS: Podnijećemo apelaciju Ustavnom sudu na tzv. Dan državnosti BiH (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH, kojom će osporiti "dan državnosti BiH".
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik Srpske izjavio je za RTRS da će Republika Srpska ovih dana ponovo pokrenuti apeleciju pred Ustavnim sudom BiH, kojim će osporiti 25.novembar kao tzv. dan državnosti BiH "po istim principima na kojima su oni nama osporavali 9.januar"

"Pa nek oni provedu referendum i mi nećemo imati ništa protiv", rekao je Dodik.

Dodik je izjavio, povodom obilježavanja "dana državnosti BiH" u F BiH da je to lažan datum, jer BiH njime nije uspostavljena kao država.

"To je komunistički datum iz vremena bivše Јugoslavije i njega je nemoguće odvojiti od te države i AVNOЈ-a. I to je činjenica", istakao je Dodik.

Bošnjaci sada, kaže, pribavljaju neke datume iz prošlosti, koji njima odgovoraju i pokušavaju da to nametnu drugima, naglašavajući da je najveći broj učesnika ZAVNOBiH-a bilo srpske nacionalnosti.

"Mi to ne proslavaljamo, jer tada BiH nije bila uspostavljena. Tada nije postojala kao država niti joj je data državnosti", naglasio je predsjednik Srpske.

Јugoslavija je tada bila centralistički uređena u sistemu AVNOЈ-a, koji je bio vrhovni zakonodavni, politički organ te zemlje, rekao je Dodik i dodao da je ZAVNOBiH bio samo predstavničko tijelo određene regije i tako je bilo i sa drugima.

"Tek kasnije u Јugoslaviji Ustavom iz 1974.godine republike su dobile neki značaj u tom pogledu", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da sav apsurd bošnjačkog obilježavanja 25. novembra pokazuje i činjenica da praznik sa komunističkog zasjedanja prisvaja Bakir Izetbegović, čiji se otac Alija Izetbegović, u uniformi Handžar divizije, borio da bi uništio upravo te vrijednosti.

"Handžar divizija je bila fašistika paravojna formacija i postoji slika o Aliji Izetbegoviću kao pripadniku te divizije i on to nije ni krio. Danas njegov sin polaže vijenac u ime tzv.države BiH dajući mu značaj, koji mu uopšte ne pripada", rekao je Dodik.

Dodik je poručio da njega, kao potomka kozaračkih partizana i jasenovačkih stradalnika, vrijeđa činjenica da Bakir Izetbegović, čiji je otac bio član Handžar divizije, danas 25. novembar pokušava da prikaže kao svoj datum.

"Kada bi sve 'razgrnuli', vidjeli bi da je i te 1943. godine ogromna većina Srba bila u partizanima, a muslimani su se tek negdje slikali. Uvijek nešto kradu, iz istorije ili nekog trenutka, pa tako i sada", rekao je Dodik i zaključio da je to apsolutni apsurd koji pokazuje koliko u BiH ništa nije moguće.

On je dodao i da je Dejtonski sporazum pokazao da nikakve BiH kao države nije ni bilo, jer je samo BiH kao republika bivše Јugoslavije bila primorana da suštinski pravi novi politički sistem jer prethodni komunistički nije odgovarao.

Vojna imovina neće biti ukljižena na BiH

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine, Dodik je naglasio da ta imovina neće biti upisana na BiH.

"Ta imovina ostaje Republici Srpskoj. Srpska je faktor u BiH, ne možete je zaobići. Te odluke možete okačiti mačku o klin,, što se nas tiče, ako donosite tako očigledne prekršaje i kriminalne odluke", poručio je Dodik.

On je dodao da je u Srpskoj već odavno pripremljen zakon, po kojem se odluke Suda i Tužilaštva neće primjenjeivati na prostoru Republike Srpske, te da se bira trenutak kada će biti i usvojen.

"Zato je potrebno da dođe do opšteg konsenzusa svih i pozivam opoziciju, da se objedinimo oko tih stvari, jer ako to ne uradimo, oni će lažnim presudama uništiti Republiku Srpsku, a jedan od dokaza je upravo ova odluka suda", naglasio je predsjednik Srpske.

Dodaje da postoje stvari, koje prevazilaze lične animozitete, mržnju i stavove.

"Ovu su teme, a tema je Ustavni sud i sttranci u Ustavnom sudu, koji moraju biti faktor okupljanja svih nas i jedinstvenog djelovanja. Јa sam spreman da razgovaram na tu temu. Ovdje se radi o sudbini Republike Srpske", rekao je Dodik.

On kaže da je ovo ključni momenat da se zaustavi unitarizam i donošenje odluka protiv Srpske, usvajanjem zakona o Ustavnom sudu BiH i izbacivanje stranaca. Ukoliko se to ne desi, upozorava da bi Republika Srpska mogla da bude demontirana u narednih sedam do osam godina.

"Zato pozivam Govedaricu, Borenovića i Ivanića da sjednemo i razgovaramo i da donesemo zajednički stav. Јa mislim da je taj stav onaj koji će reći- ok, radićemo u zajedničkim institucijama, ali nećemo odlučivati dok se ne odluči o ustavnom sudu", zaključio je Dodik.