latinica  ћирилица
26/11/2016 |  07:51 ⇒ 27/11/2016 | 08:24 | Autor: RTRS

Preminuo Fidel Kastro - za mnoge simbol otpora, a druge diktator (VIDEO)

Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima u cilju njegovog svrgavanja, preminuo je u petak uveče u 90. godini, javila je kubanska državna televizija.
Fidel Kastro - Foto: Getty Images
Fidel KastroFoto: Getty Images

Svjetska vijest dana je smrt Fidela Kastra. Na Kubi je proglašena devetodnevna žalost zbog smrti revolucionarnog vođe koji je izgradio komunističku državu na pragu Amerike. Njegovo tijelo kremirano je danas, a sahrana će biti obavljena 4. decembra u istorijskom gradu Santijago de Kuba.

Predsjednik Kube Raul Kastro saopštio je nešto poslije ponoći drhvatim glasom na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22.29 sati, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan: "Ka pobijedi, uvijek!".

Raul Kastro koji je preuzeo vlast nakon što je njegov stariji brat Fidel hospitalizovan 2006. godine.

Јedna od vodećih svjetskih figura u drugoj polovini 20. vijeka, Fidel Kastro je imao izuzetno veliki uticaj s obzirom na veličinu njegove male karipske ostrvske zemlje.

Preživio je američki trgovinski embargo i mnogobrojne pokušaje ubistva i na vlasti nadživio devet američkih predsjednika. Sa samo 32 godine postao je najmlađi lider u Latinskoj Americi, a neprikosnoveni vođa svog naroda bio je gotovo 50 godina.

Gerilac u zelenoj uniformi pokrenuo je ekonomsku i socijalnu revoluciju, pri čemu mu je pomagao i Ernesto Če Gevara. Srušio je opoziciju na Kubi, vodio komunističku karipsku zemlju kroz hladni rat i doživio istorijsku obnovu diplomatskih veza sa Vašingtonom prošle godine. Revolucija je za njega bila borba budućnosti i prošlosti.

Bivši revolucionar, bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsjednik i premijer Kube.

Njegove pristalice ga smatraju čovjekom koji je dao Kubu narodu, a njegovi protivnici ga optužuju da je suzbio opoziciju u zemlji.

Vijest o smrti dugogodišnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra izazvala je oprečne reakcije - dok u Havani tuguju, na ulicama Majamija se slavi, a neki sadašnji i bivši strani lideri izrazili su žaljenje zbog smrti revolucionarnog vođe, prenose agencije.

Doktorirao je pravo na Univerzitetu u Havani 1950. godine, na nakon studija organizuje revolucionarni pokret protiv Fulgensija Batiste.

Na Kubi je proglašena devetodnevna žalost zbog Kastrove smrti, a sahrana će biti održana 4. decembra.

Izvor: RTRS/Agencije