latinica  ћирилица
26/11/2016 |  12:44 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Oprečne reakcije na Kastrovu smrt, saučešća svjetskih lidera (VIDEO)

Vijest o smrti dugogodišnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra izazvala je oprečne reakcije - dok u Havani tuguju, na ulicama Majamija se slavi, a neki sadašnji i bivši strani lideri izrazili su žaljenje zbog smrti revolucionarnog vođe, prenose danas agencije.
Fidel Kastro - Foto: Getty Images
Fidel KastroFoto: Getty Images

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas telegram saučešća predsjedniku Državnog savjeta Kube Raulu Kastru povodom smrti bivšeg predsjednika Fidela Kastra i istakao da je Kastro, kao osvjedočeni ljevičar, dao nemjerljiv doprinos u izgradnji i razvoju kubanskog društva.

Kubanska državna televizija danas emituje specijalni program o životu preminulog bivšeg lidera, a stanovnicima Havane harizmatični revolucionarni vođa već nedostaje i za mnoge je vijest o njegovoj smrti bolan udarac, javlja AP.

S druge strane, pola sata nakon što su kubanske vlasti zvanično saopštile da je Kastro preminuo, nastalo je opšte veselje u naselju "Mala Havana" u Majamiju, gdje žive mnogi Kubanci koji su tamo pobjegli od komunističke vladavine.

Radost zbog smrti Fidela Kustra neki su izrazili trubeći iz automobila, a neki udarajući u šerpe, mašući kubanskim zastavama i klicajući u centru te zajednice Kubanaca u egzilu na Floridi, gdje je čak istim povodom priređen i vatromet uz zvuke salse, navodi američka agencija.

Na vijest o Kastrovoj smrti reagovali su i strani zvaničnici, pa je tako francuski predsejdnik Fransoa Oland izjavio je da je Fidel Kastro bio oličenje "i nada i razočaranja" kubanske revolucije, prenosi AFP.

"Kao akter hladnog rata, on je za Kubance predstavljao ponos u odbacivanju spoljne dominacije", istakao je Oland.

Predsjednik El Salvadora Sančes Seren izrazio je duboko žaljenje za "prijateljem i vječnim drugom", a predsjednik Meksika Enrike Penja Nijeto je na Tviteru napisao da je Kastro bio prijatelj Meksika koji je unapređivao bilateralne odnose zasnovane na poštovanju, dijalogu i solidarnosti.

"Indija žali za gubitkom velikog prijatelja", poručio je putem Tvitera i indijski premijer Narendra Modi.

Španska vlada je pozdravila Kastra ako "figuru od ogromnog istorijskog značaja".

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov rekao je agenciji Iterfaks da je Fidel Kastro u 20. vijeku učinio sve što je mogao da uništi kolonijalni sistem i uspostavi kooperativne odnose, pri čemu je ojačao zemlju za vrijeme najoštrije američke blokade i, iako pod ogromnim pritiskom, izveo Kubu iz blokade na put nezavisnog razvoja.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp oglasio se povodom smrti Fidela Kastra, napisavši na Tviteru "Fidel Kastro je mrtav!".

Tramp pored ove rečenice nije dodao nikakvo pojašnjenje. Tramp koji dužnost preuzima 20. januara, zaprijetio je ranije da će poništiti odluku predsjednika Baraka Obame da obnovi odnose sa Kubom zbog bojazni u vezi sa vjerskim slobodama.

Vijest o smrti dugogodišnjeg protivnika SAD danas puni naslove američkih medija, koji su njome rano jutros apdejtovali vebsajtove poslije prazničnog vikenda i obilježavanja Dana zahvalnosti, obimno izvještavajući o preminulom kubanskom revolucionaru.

Tako, "Njujork tajms" Kastra opisuje kao čovjeka koji je "isfrustirao 11 američkih predsjednika i nakratko gurnuo svijet do ivice nuklearnog rata" i kao "veliku međunarodnu figuru čiji je značaj u 20. vijeku znatno prevazišao ono što se moglo očekivati od šefa male ostrvske države sa 11 miliona stanovnika".

"Vašington post" piše o Kastru kao o "duhovnom svetioniku za svjetsku krajnju levicu" i navodi da "iako ga je voljelo mnoštvo sljedbenika, kritičari ga vide kao respresivnog lidera koji je Kubu praktično pretvorio u gulag".

"Kastro je svoje prkošenje zapadnom kapitalizmu nosio kao počasnu značku, održavajući komunizam živim u zapadnoj hemisferi dvije decenije nakon kraha Sovjetskog Saveza", zaključuje "Los Anđeles tajms".

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je danas Fidela Kastra, lidera kubanske revolucije koji je preminuo u petak uveče u 90. godini, nazvavši ga "simbolom jednog razdoblja" i "iskrenim i pouzdanim prijateljem Rusije", saopštio je Kremlj, javlja AFP.

"Ime ovog istaknutog državnika se s pravom smatra simbolom jednog razdoblja u novijoj istoriji svijeta", napisao je Putin u telegramu kubanskom predsjedniku i Fidelovom bratu Raulu Kastru, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug