latinica  ћирилица
26/11/2016 |  13:36 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Maline i kupine zamajac razvoja Srebrenice

Vlada Republike Srpske je odobrila 100.000 maraka preduzeću za preradu voća i povrća "Fud Veli" iz Skelana s ciljem unapređenja i proširenja proizvodnje malina i kupina na području Srebrenice.
Kupine - Foto: SRNA
KupineFoto: SRNA

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je ovo preduzeće nosilac razvoja poljoprivredne proizvodnje, pogotovo jagodičastog voća.

- Јedan od ciljeva je povećanje broja poljoprivrednih gazdinstava koja se bave proizvodnjom jagodičastog voća, kao i izgradnja komore za hlađenje svježih proizvoda, kapaciteta oko 300 tona - istakli su u Ministarstvu.

Dodaju da je u toku ove godine preduzeće "Fud Veli" sa šireg područja ove opštine otkupilo oko 500 tona kupina i malina, a u objekat za otkup, skladištenje i preradu do sada su investirali oko 1,2 miliona KM.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i razvoj Srebrenice Vladan Milovanović kaže da je svako ulaganje u proizvodnju jagodičastog voća od velikog značaja.

- U proizvodnju je uključeno oko 1.000 domaćinstava, a planiramo da sadašnju proizvodnju od 1.200 tona udvostručimo - kazao je Milovanović.

Dodaje da uzimajući u obzir cijenu malina, koja se kreće između tri i četiri marke po kilogramu, prihodi po dunumu dostižu 5.000 maraka.

Direktor preduzeća "Fud Veli" Miloš Katanić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su opština i Vlada RS prepoznale mogućnost proširenja proizvodnje jagodičastog voća, za šta odstoje ogromni kapaciteti.

- Suštinski problem sa kojim se susrećemo je nedostatak malina i kupina, zato želimo pomoći proizvođačima da povećaju zasade i poboljšaju kvalitet plodova, a to će nam obezbijediti ova novčana pomoć - rekao je Katanić.

Program
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS radi na programu razvoja Srebrenice u narednom četvorogodišnjem periodu.

- Ova pomoć je značajna, jer opština nema dovoljno stručnog kadra za izradu ovakvog programa, koji će sadržavati konkretne operativne mjere, u kojima će biti sagledani svi aspekti proizvodnje u pomenutim oblastima, od primarne proizvodnje do prerade - istakli su u Ministarstvu.

Izvor: Glas Srpske