latinica  ћирилица
26/11/2016 |  13:40 ⇒ 13:44 | Autor: RTRS

Golić: Saradnja sa Baden- Virtembergom iskorak u zaštiti životne sredine

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić poručila je da će jačanje saradnje sa Ministarstvom za životnu sredinu, klimatske promjene i energetiku njemačke pokrajine Baden–Virtemberg donijeti značajnije iskorake u oblastima zaštite životne sredine, korištenja obnovljivih izvora energije, kao i u aktivnostima na prilagođavanju i ublažavanju klimatskih promjena.
Golićeva u posjeti pokrajini Baden–Virtemberg -
Golićeva u posjeti pokrajini Baden–Virtemberg

Golićeva je, govoreći o sastanku sa ministrom za životnu sredinu, klimatske promjene i energetiku Baden–Virtemberga Francom Unterštelerom, rekla Srni da se u okviru Strategije EU za dunavsku regiju realiziju brojni projekti koji se finansiraju grant sredstvima.

"Ovi projekti direktno utiču na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta u zemljama članicama. Baden-Virtemberg ima uspostavljene zajedničke vladine komisije sa Bugarskom, Hrvatskom, Srbijom i Mađarskom u okviru EUSDR, te će i Republika Srpska nastojati da uspostavi sa njima takvu komisiju", navela je Golićeva.

Unteršteler je ponudio pomoć i njegovo Ministarstvo će finansirati dodatnu edukaciju određenog broja stručnjaka iz Srpske, kako bi bilo obezbijeđeno njihovo snažnije prisustvo i omogućeno apliciranje za više sredstava iz Dunavske strategije.

"On me je pozvao da učestvujem u narednom zasjedanju na ministarskom nivou u okviru Strategije EU za dunavsku regiju, koji će biti posvećen povećanju proizvodnje bioenergije, tim prije što mi raspolažemo izuzetnim potencijalima u ovoj oblasti", kaže Golićeva.

Ministar za prostorno uređenje Srpske dodala je da, osim toga što EUSDR ima pozitivne efekte na životnu sredinu, ova strategija stimuliše ekonomiju u zemljama koje su članice projekta, te da Srpska mora da djeluje proaktivno.

Prema njenim riječima, Unteršteler je uputio poziv da se Republika Srpska i Federacija BiH uključe u projekat u kojem učestvuje 165 regiona.

"Cilj ovog projekta je smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zahvaljujući njemu, pokrajina Baden-Vitermberg, koja je inicijator i lider projekta, uspjela je da smanji emisije sa efektom staklene bašte za dvije tone po stanovniku", istakla je Golićeva.

Ona je pojasnila da su sve regije koje su uključene u projekat naročito zainteresovane za razmjenu informacija i iskustava iz oblasti modernih ekoloških tehnologija, obnovljive energije i energetske efikasnosti jer upotreba energetski efikasnih objekata ne samo da štedi energiju, već ima ekonomske prednosti.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je mjestu Republike Srpske i BiH u okviru EUSDR, koju čine Komunikacija Evropske komisije o Dunavskoj strategiji i pripadajući Akcijski plan, usvojene na kolegijumu Evropske komisije 8. decembra 2010. godine.

"Kao makro-regionalna razvojna strategija, Dunavska strategija obuhvata cjelokupni riječni sliv Dunava, a njome su obuhvaćeni dijelovi ili čitave teritorije 14 zemalja članica Dunavskog procesa saradnje - Baden-Virtenberg i Bavarska, Austrija, Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Moldavija i četiri regije Ukrajine. Ove zemlje ujedno su i potpisnice Konvencije o zaštiti rijeke Dunav, odnosno članice Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav", podsjetila je Golićeva.

Ona je naglasila da se aktivnosti u Srpskoj odvijaju kroz zaštitu sliva rijeke Save i da se sveobuhvatna strategija EU za Dunavski region bazira na uspostavljanju sistema bezbjedne plovidbe i razvoju transporta i prateće infrastrukture.

"Osim toga, bazira se na zaštiti životne sredine i održivom korištenju prirodnog bogatstva i ekonomskom razvoju i jačanju regionalne saradnje i partnerstva u regionu Podunavlja i predstavlja izuzetnu razvojnu šansu jer forsira makroekonomski razvoj i regionalno povezivanje u svim oblastima društva - od ekonomije do sporta, kulture, informisanja i pitanja mladih", rekla je Golićeva.

Ona kaže da je na jučerašnjem sastanku u Štutgartu upoznala Unterštelera sa aktivnostima koje Vlada i Ministarstvo Srpske sprovode na usaglašavanju zakonske regulative sa propisima i direktivama EU, te je naglasila da je zaštita životne sredine ustavna nadležnost entiteta.

"Prenijela sam mu da ministarstva koja su nadležna za zaštitu životne sredine u Srpskoj i FBiH imaju odličnu saradnju, te da se svi propisi u ovoj oblasti usaglašavaju na zajedničkom međuentitetskom tijelu", navela je Golićeva.

Ona je istakla da je na ovaj način stepen usklađenosti zakona i podzakonskih akata koji regulišu pitanja životne sredine u Republici Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu na izuzetno visokom nivou.

"Neki propisi su gotovo 100 odsto usklađeni, a oni čija procedura usklađivanja je u toku, veoma su blizu ovom procentu", kaže Golićeva.

Ona je upoznala Unterštelera i sa projektom Energetska efikasnost u Srpskoj, u okviru kojeg se vrše mjere podizanja energetske efikasnosti u 30 javnih objekata u oblasti prosvjete i zdravstva, čiju realizaciju su međunarodni partneri ocijenili visokim ocjenama.

"Rekla sam Unteršteleru da smo aplicirali za projekat kod Zelenog klimatskog fonda UN /GFC/ za opremanje energetski efikasnih objekata i da smo ispunili sve uslove za dobijanje sredstava za njegovu realizaciju. Unteršteler je član borda ovog Fonda i očekujemo da će nam pomoći", kaže Golićeva.

Ona je dodala da očekuje da će službena posjeta njemačkoj pokrajini Baden-Vitermberg i razgovori koje je imala sa gradonačelnikom Štutgarta i ministrom Unterštelerom doprinijeti jačanju saradnje ove pokrajine i Republike Srpske.

"Pokrajina Baden-Vitermberg lider je u oblasti zaštite životne sredine u Njemačkoj i veoma su aktivni u Briselu, gdje imaju stalno predstavništvo koje omogućava Ministarstvu za zaštitu životne sredine, klimatske promjene i energetiku da pravovremeno reaguje na sve inicijative i primjenjuje najnovija evropska dostignuća, ali i da kreira evropske politike", naglasila je Golićeva.

Unteršteler upoznao je sagovornike sa ciljevima u oblasti energetske politike, koje je pokrajina Baden-Virtemberg postavila prema formuli 50-80-90, odnosno, 50 odsto manje potrošnje energije, 80 odsto obnovljive energije i 90 odsto manje emisije stakleničkih gasova u poređenju sa podacima iz 1990. godine.

Izvor: Srna