latinica  ћирилица
26/11/2016 |  16:22 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Amerikanci će do Nove godine potrošiti 618 milijardi evra

Onlajn prodaja u SAD zabilježila je novi istorijski rekord zahvaljujući tzv. crnom petku, kada su popusti u trgovinama i do 90 odsto.
Internet kupovina - Foto: ilustracija
Internet kupovinaFoto: ilustracija

Iako je "crni petak" postao poznat po scenama velikih gužvi u tržnim centrima, izgleda da se centar događaja seli na internet. Tako je juče do 15 časova po njujorškom vremenu preko onlajn kupovine izvršen transfer nevjerovatnih 1,3 milijarde dolara - oko 1,22 milijarde evra.

Najniže cijene nudio je Amazon, a internet prodaja centra Mejsis bila je toliko zagušena da je stranica pala najmanje tri puta, prenosi Rojters.

Ukupni transfer novca dan prije "crnog petka" dostigao je oko milijardu evra, što čini rast od čak 14 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Iako je broj kupaca u tržnim centrima u petak popodne rastao, povećanje prometa se nije moglo mjeriti sa prometom koji je zabilježen na internetu.

Nacionalna potrošačka federacija predviđa da će ukupna kupovna moć ovogodišnje sezone praznika porasti za oko 3,6 odsto u odnosu na 2015, što znači da bi Amerikanci do Nove godine mogli potrošiti vrtoglavih 655 milijardi dolara ili 618 milijardi evra.

Ovakav rast potrošnje analitičari pravdaju porastom prosječne satnice i najnižim procentom nezaposlenosti u posljednjih osam godina, a koja iznosi svega 4,9 odsto.

Izvor: Rojters