latinica  ћирилица
27/11/2016 |  10:32 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Plate u Brčkom sve manje (VIDEO)

Plate u Brčkom su sve manje, pa i od prosječnih u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Radnici, kao i predstavnici Sidikata nisu iznenađeni najnižom platom u Brčkom. Sindikat proziva i inspektore zbog toga, a iz Inspektorata poručuju da su optužbe sindikata neutemeljene i da prosječna plata nije u njihovoj nadležnosti.

Prema statističkim podacima prosječna plata u junu 2004. u Republici Srpskoj bila je 426, a u Distriktu 701 KM. I dok je u međuvremenu u Republici Srpskoj rasla, na području Brčkog je bila sve manja. Trenutno je u Srpskoj 838, a u Distriktu 818, za 20 KM manje. Građani kažu da je to zbog lošeg odnosa politike u Brčkom prema radu, ali i nerada inspekcijskih službi.

U Sindikatu tvrde da inspektori prethodno sa vlasnicima dogovaraju vrijeme kontrole u preduzećima, i da zbog toga u Brčkog rad na crno cvjeta. U Inspekcijskoj službi to negiraju. Glavni inspektor Senada Garić u telefonskom razgovoru kaže da inspekcije zakonito rade. U Sindikatu takođe upozoravaju da je u realnom sektoru situacija još gora.

- Radnici rade po 10, 12 pa i 16 časova u nekim preduzećima, rade sve subote, nedjelje, ukrade im se pola godišnjeg odmora, onda to nije više ona plata koja je prikazana, a najčešće je to 50 odsto od ove prosječne plate, to je 400 KM - kaže Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata.

U Sindikatu kažu da je radnicima u proizvodnji situacija i dalje neizvjesna. Ne postoje instrumenti kojima bi sindikat sa socijalnim partnerima pokušao da im obezbjedi minimalne plate i bolje uslove rada. Prvenstveno, zbog toga jer u Vladi Distrikta ne postoji nadležno odjeljenje za rad i socijalnu politiku, pa se na opšti kolektivni ugovor čeka i 10 godina.

- Ne znam kako funkcioniše ova vlada, ono što nam je OHR ostavio mi smo slijepo prihvatili, a nešto se mora promijeniti, kaže Kalajdžić.

U Sindikatu očekuju da će do promjene u radno-pravnoj oblasti zaspolenih doći nakon izbora nove vlade u Brčkom. Tu mogućnost najavili su gradonačelnik Siniša Milić i predsjednik Skupštine Esed Kadrić.