latinica  ћирилица
27/11/2016 |  12:09 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Kusturica: Kastro je bio i ostao svetionik uzvišenih

Srpski reditelj Emir Kusturica ocijenio je da je revolucionarni kubanski vođa Filed Kastro imao sličnosti sa Svetim Savom i da je bio i ostao "svetionik uzvišenih".
Emir Kusturica (Foto:Z.Šaponjić/Iskra) -
Emir Kusturica (Foto:Z.Šaponjić/Iskra)

- Fidel i Sveti Sava su imali jednu sličnost. Obojica su udoban život i komfor zamijenili za život koji je, usljed takvih ideja, učinio da se pravo na ishranu i život ne može zamijeniti za život humanitarnog prava, pod kojim mnogo malih naroda izdiše, rekao je Kusturica za "Blic".

On kaže da mu je Gabrijel Garsija Markes svojevremeno u Havani rekao da bi u Patagoniji danas govorili engleski da nije bilo Kastra.

Kusturica, kojeg je vijest o smrti Kastra zadesila u Argentini, navodi da je u vrijeme kada su Klintonovi primali pokojnog Markesa na večere i htjeli da popravljaju odnose sa Kubom pomislio - kakav trijumf - Amerika želi da popravlja odnose sa malim ostrvom.

"Desilo se to tek osam godina kasnije kada je /američki predsjednik Barak/ Obama stigao i pokušao da zagrli Raula Kastra, a ovaj mu na očigled čitavog svijeta brže-bolje skinuo ruku sa ramena. Koliko god treba imati rezerve prema takvim namjerama, mislim da je Kastrova Kuba bila za Amere izuzetak", rekao je Kusturica.

On ističe da je Fidel Kastro ljudina koja je preživjela više od 500 atentata i koji nikada nije iznevjerio narod i uvijek je stajao iza njega, ukoliko se izuzme brod na koji je natovario lopove i poslao ih u Majami.

"Kako je počeo, tako je i završio. Da ne spominjem kako je savladavao krize, na koji način svijet, kada su najviše poslije poraza SSSR-a, jedan za drugim mali narodi krenuli nizbrdicom. Tada je čitav svijet šaputao kako će Kuba propasti čim Kastro umre", naveo je Kusturica.

On smatra da Kuba Raula Kastra neće biti ništa manje socijalistička od ove koju je Fidel ostavio.

"Ostrvo je to! I još nešto što ne može biti, a da nije najjači argument naroda, Fidel i Sveti Sava su imali jednu sličnost... Nije on samo učinio ono, što Markes kaže, za odbranu Hispanika u Sjevernoj i Latinskoj Americi. On je za sve nas bio i ostao svetionik uzvišenih", rekao je Kusturica.

Izvor: Srna