latinica  ћирилица
27/11/2016 |  12:56 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Teslić: Predsjednici odbora SNSD, SP i SRS najavili prijavu protiv načelnika

Lokalna vlast u Tesliću je odgovorna za narušenu bezbjednost u opštini, za budžetski deficit i za nenamjensko trošenje opštinske imovine, tvrdi teslićka opozicija.
Teslić: Predsjednici odbora SNSD, SP i SRS najavili prijavu protiv načelnika - Foto: SRNA
Teslić: Predsjednici odbora SNSD, SP i SRS najavili prijavu protiv načelnikaFoto: SRNA

Predsjednici opštinskih odbora SNSD-a, SP-a i SRS-a najodgovornijim za to smatraju načelnika ove opštine Milana Miličevića, protiv koga najavljuju krivičnu prijavu. 

Teslićka opozicija kaže da su u revizorskom izvještaju uočene brojne nepravilnosti, kao i deficit od 2,5 miliona maraka. Zapošljavalo se, kažu, mimo zakona a navode i niz primjera u javnim nabavkama kojima je oštećen opštinski budžet.

Traže od lokalne vlasti da objasni zašto nije aktivirana bankarska garancija po projektu vodovod i kanalizacija, kako je moguće da se finansijska transakcija obavi godinu dana prije potpisanog ugovora i gdje je mreža trafo-stanica i seoskih vodovoda za čiju izgradnju je opština uložila 300 hiljada mara. Za sve nepravilnosti koje je uočila revizorska služba odgovornim smatraju načelnika opštine.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Dragan Bogdanić rekao je na konferenciji za novinare da će protiv Miličevića biti podnesena krivična prijava Okružnom tužilaštvu Doboj zbog zloupotreba pri zapošljavanju, sprovođenja javnih nabavki koje nisu u skladu sa zakonom, nenamjenskog trošenja opštinske imovine, te sumnjivih ugovora.

Teslić je zbog posljednjih nemilih dešavanja i incidenata postao, kako tvrde u opoziciji, mjesto opasnog življenja. Odgovornost i za to pripisuju lokalnoj vlasti.

Predsjednik OO SRS Predrag Markočević rekao je da je u Tesliću narušena bezbjednosna situacija jer su nedavni događaji uznemirili stanovništvo.

Markočević ocjenjuje da ti događaju imaju političku pozadinu za koju je odgovorna lokalna vlast.

"Ne mogu se oteti utisku da se nasilništvo regrutuje kroz društvene organizacije koje djeluju na području opštine Teslić i finansiraju se iz budžeta", rekao je Markočević, koji odgovornim smatra načelnika opštine Milana Miličevića.

Opozicija je kritikovala lokalnu vlast i zbog industrijskih zona . Kažu da na tom mjestu neće dozvoliti tržne centre, što je namjera opštine. Za organizovanje proizvodnih pogona spremni su da pomognu da zemljište ostane u vlasništvu opštine.

Predsjednik OO SP-a Dragutin Škrebić podržava to što je Pravobranilaštvo Republike Srpske pokrenulo postupak vraćanja vlasništva nad zemljištem bivšeg privrednog društva "Borja" sa opštine Teslić na Vladu Republike Srpske, navodeći da lokalna vlast namjerava da na prostoru industrijske zone izgradi tržni centar umjesto proizvodnih kapaciteta.

Na potezu je lokalna vlast, kažu u opoziciji. Ipak, spremni su na saradnju s opštinskom administracijom i skupštinskom većinom u svim projektima koji će, kažu, donijeti dobrobit Tesliću.