latinica  ћирилица
27/11/2016 |  13:32 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Zolak: Efekti primjene pravilnika o kontroli lijekova već početkom februara

Vršilac dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak izjavio je danas da će se efekti primjene novousvojenog Pravilnika o načinu kontrole cijena lijekova u BiH osjetiti već početkom februara i da će benefite od toga imati svi u BiH, kako građani, tako zdravstveni fondovi i ustanove.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Zolak je rekao novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem da Pravilnik o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova, koji je Savjet ministara BiH usvojio 24. novembra, stupa na snagu 60 dana od usvajanja.

On je istakao da će primjena ovog pravilnika omogućiti da se ostvare uštede na cjelokupnom tržištu lijekova u BiH od 10 odsto ili oko 50 miliona KM na godišnjem nivou.

"To ne znači da će svi lijekovi pojeftiniti za 10 odsto, kako se to ponegdje tumači. To je procenat ušteda na tržištu, a neki lijekovi će biti jeftniji za 80 odsto, neki za 10 ili za 60 odsto. Cijena pojedinih lijekova koja je bila dvostruko veća nego u okruženju, dovešće se na nivo iz okruženja", naveo je Zolak.

On je dodao da će kontrolu primjene cijena lijekova po ovom pravilniku obavljati nadležni entitetski inspekcijski organi.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da usvajanje ovog pravilnika predstavlja ispunjenje obećanja građanima datog prije 10 mjeseci i da je to bio jedan od ključnih prioriteta ulaska ove partije u vlast na nivou BiH.

On je dodao da je drugi cilj PDP-a u vlasti na nivou BiH da se pomjeri rok za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca.

Govoreći o Savezu za promjene, Borenović je naveo da je potrebno redefinisati aktivnosti ove političke grupacije koja će se 2018. godine pojaviti kao vrlo ozbiljna alternativa sadašnjoj vlasti u Republici Srpskoj.

On je rekao da se PDP zalaže da se pitanje perspektivne vojne imovine rješava u kompletu sa svom imovinom u BiH koja je predmet takvih diskusija, ističući da u tim aktivnostima treba zaustaviti sve antidejtoonske poteze i sve ono što nije predmet dogovora.

Izvor: Srna