latinica  ћирилица
27/11/2016 |  15:55 ⇒ 16:23 | Autor: RTRS

IAAF: Vidovdanskoj trci Brčko bronzani znak kviliteta

Savez svjetskih atletskih federacija /IAAF/ dodijelio je bronzani znak kvaliteta Vidovdanskoj trci u Brčkom, koja je jedina u bivšoj Јugoslaviji nosilac ovog visokog priznanja, rekao je direktor Vidovdanske trke Borislav Đurđević.
Vidovdanska trka Brčko   (Foto:vidovdanskatrka.org) -
Vidovdanska trka Brčko (Foto:vidovdanskatrka.org)

- Priznanje se dodjeljuje na osnovu ispunjenosti svih kriterijuma u organizaciji i kvalitetu takmičenja. Neformalno, ovim je Vidovdanskoj trci potvrđen stečeni status lige najboljih trka i maratona na planeti - pojasnio je Đurđević.

On je ocijenio da je dobijeno priznanje veliki uspjeh atletskih saveza Republike Srpske i BiH, jer ih pozicionira kao dobre i sposobne organizatore takmičenja od planetarnog značaja.

Podsjetivši da se Vidovdanska trka u Brčkom od 1996. održava svake godine krajem juna, Đurđević je rekao da joj je bronzani znak kvaliteta dodijeljen u godini obilježavanja dvije decenije postojanja, što je još značajnije i dragocjenije.

- Osim vrhunskih takmičara iz cijelog svijeta koji svake godine učestvuju na glavnoj trci na 10 kilometara, Vidovdanska trka je u svijetu prepoznatljiva i po učešću velikog broja djece u nekoliko kategorija - rekao je Đurđević.

Na ovoj atletskoj manifestaciji svake godine nastupi između 4.000 i 5.000 mališana, a u proteklih nekoliko godina u program je uvrštena i disciplina puzanja beba na stazi od deset metara.

U protekle dvije decenije kroz ciljnu kapiju na Vidovdanskoj trci prošlo je više od 20.000 takmičara i učesnika svih kategorija iz više od 60 država.

- Na Vidovdanskoj trci u Brčkom pobjeđivali su velikani svjetske atletike, između ostalih, i nekadašnji svjetski rekorder u maratonu Patrik Makau, dok su ovu atletsku manifestaciju obilježili i dvoboji dvije srpske atletičarke - Sonje Stolić i Olivere Јevtić, koja drži i rekord na stazi - dodao je Đurđević.

Izvor: SRNA