latinica  ћирилица
27/11/2016 |  15:56 | Autor: RTRS

Rozberg novi šampion Formule 1

Njemački vozač Niko Rozberg postao je prvi put u karijeri šampion Formule 1, 33. u istoriji takmičenja.
Niko Rozberg - Foto: Getty Images
Niko RozbergFoto: Getty Images

Vozač Mercedesa je odolio pritisku u posljednjoj trci sezone, izborio drugo mjesto u Abu Dabiju iza timskog kolege Luisa Hamiltona, a ispred Sebastijana Fetela iz Ferarija, te stigao do šampionske krune.

Rozberg je od prvog do posljednjeg kruga pratio u stopu Hamiltona, koji je usporavao trku kako bi omogućio vozačima Red Bula i Ferarija da izbaci njegovog rivala sa podijuma, ali nije uspio, Nijemac je izdržao.

Nijemac je ostvario devet pobjeda u 2016, otvorio je sezonu sa četiri pobjede dok se Hamilton mučio sa kvarovima, branilac titule je prvi put slavio u Monaku u šestoj trci sezone, nakon što su dva Mercedesa zbog međusobnog sudara izletjela u Španiji.

Dobio je sedam od osam trka u tom periodu te preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu, ali se Rozberg vraća na vrh trijumfima u Belgiji, Italiji i Singapuru poslije ljetnje pauze.

Britanac dobija trke u SAD, Meksiku i Brazilu i smanjuje zaostatak na 12 bodova, ali nije uspio da ga nadoknadi na Јas Marini, gdje je upravo on prije dvije godine dobio Rozberga u direktnom okršaju za šampiona.

Izvor: B92