latinica  ћирилица
27/11/2016 |  17:05 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Da li su lijekovi mogli biti znatno jeftiniji? (VIDEO)

Lijekovi će uskoro biti jeftiniji! Ovo su i danas ponovili direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak (PDP) i njegov stranački šef Branislav Borenović. Manje cijene u prosjeku za deset odsto smatraju značajnim.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Usvojeni Pravilnik o lijekovima donijeće manje cijene, ali se sa začelja liste nećemo mnogo pomjeriti. Da li su politički poeni i ovog puta bili prioritet, ili su političari mislili samo na novčanik građana? Iz resornog ministarstva Srpske poručuju da je pojeftinjenje trebalo da bude znatnije.

Po principu obećano - ispunjeno, lider PDP Branislav Borenović i v.d. direktora bh. Agencije za lijekove, takođe iz PDP, Aleksandar Zolak na istim pozicijama, kao i prije 10 mjeseci. Ovog puta ponosni što je jedan od ključnih ciljeva ove stranke, kako kažu, ispunjen. Cijene lijekova biće manje! Do duše, ne kao što je tog 17. januara obećano, za 100 miliona maraka, ali bar upola.

Borenović je rekao da su prije 10 mjeseci obećali, a sada to i ispunili kada je u pitanju smanjenje cijene lijekova.

Međutim, Zolak odmah demantuje medijske napise o jeftinijim lijekovima za 10 odsto. Ušteda od 50 miliona maraka, odnosno 10 odsto, odnosi se na ukupnu tržišnu vrijednost koja se procijenjuje na pola milijadre maraka.

- Lijekovi nisu jeftiniji 10 odsto. Neki će biti jeftiniji 80 odsto, a neki uopšte neće biti jeftiniji, jer su im cijene već sada niže od one koja će biti prezentovana kao maksimalna - kaže Zolak.

Deset odsto manje cijene lijekova kalkulisaće se iz prosječne cijene lijekova u zemljama okruženja - Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, a potom pomnožiti sa koeficijentom 1. U praksi to znači da će farmaceutske kuće koje su godinama uspješno zavlačile ruku u džep građana, sada uzimati nešto manje. Da je prihvaćen prijedlog pravilnika SNSD-a iz decembra prošle godine, cijene bi bile još manje. Zašto nije, PDP-ovci izbjegavaju odgovor.

- Bitno je napomenuti, kada budete prenosili ove riječi predsjednika Borenovića da su tri člana SNSD-a u Stručnom savjetu jednoglasno podržali ovaj pravilnik. Јedan je pomoćnik ministra Bogdanića, drugi je Lazar Prodanović, a treći Nikolina Špirić - kaže Zolak.

- Što se tiče ušteda SNSD-ovih stručnjaka o pitanju lijekova, one su bile skoro identične ovim uštedama, možda 1,2 promila više - rekao je Borenović.

Skoro identične jesu u brojkama, ali ne i u valuti. Pravilnik naprasno smijenjene Nataše Grubiše, donosio je uštedu od 56 miliona evra, dok Zolakov donosi 50 miliona, ali konvertibilnih maraka. Suludo bi bilo da su tri SNSD-ova člana Stručnog savjeta glasali protiv, kaže jedna od prozvanih.

- Јednoglasno smo ga podržali, jer mislimo da je donošenje Pravilnika s ovakvim načinom izračunavanja maksimalnih cijena lijekova u BiH, u svakom slučaju, dobrobit za naše građane - izjavila je Vabda Marković Peković, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH.

Mnistar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić navodi da ovo pojeftinjenje nije ni blizu onoga što je trebalo biti da su "svi bili iskreno posvećeni zaštiti građana Republike Srpske i BiH".

Ali, da li je bilo posvećenosti? Na lijek "feniks", recimo, koji trenutno košta skoro osam maraka, ušteda će biti, reklo bi se, nevjerovatnih 47 odsto. Međutim, do cijene lijeka u apoteci dolazi se tako što se na proizvođačku cijenu dodaju tzv. zavisni troškovi, zatim veleprodajna marža od 8 odsto, pa 17 odsto PDV-a i na kraju maloprodajna marža koja ide i do 20 odsto. PDV veći nego u znatno bogatijim zemljama ostaće isti, pa je pitanje koliko će se pojeftinjenje stvarno odraziti u praksi.