latinica  ћирилица
27/11/2016 |  19:23 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Srbija- Јavnost se pita šta će zabraniti Zakon o negiranju genocida (VIDEO)

Zakon o negiranju genocida koji je donijela Skupština Srbije, ne odnosi se na presude Haškog trbinunala, već samo na presude domaćih i Međunarodnog krivičnog suda, saopštila je ministarka pravde Srbije.
Skupština Srbije - Foto: RTRS
Skupština SrbijeFoto: RTRS

U javnosti se ipak spekuliše da je zakon donesen pod pritiskom međunarodne zajednice koja je ciljala na zabranu negiranja presuda o genocidu u Srebrenici.

Ograđivanjem na samo presude Međunarnodnog krivičnog suda, građani Srbije odgovaraće tako samo za negiranje genocida u jedinoj presudi koju je taj sud ikada donio – u Kongu!

U javnosti se spekuliše da je Zakon rezultat pritiska Zapada, a obrazloženje da su to evropske obaveze, isti je izgovor, kojim su u Federaciji BiH "progurali" Zakon o negiranju genocida u Srebrenici, kažu pravnici. I usput je, tvrde, potpuno netačano...

Advokat Zdenko Tomanović ističe da to, prije svega, nije evropska obaveza, jer okvirna odluka Savjeta Evrope nije obavezna ni za članove EU, a kamoli za one koji nisu u EU.

Možda nije obaveza, kažu analitičari, ali nije prvi put da je Srbija zbog pritisaka morala otići korak dalje od mnogih članica EU. Međutim, zakon je upakovan tako da ničemu ne služi, da bi se izbjegao jedan domaći problem, zvani Srebrenica.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je upakovan tako da se se ne može odnositi na Srebrenicu, ali postoji opasnost da bude osnova za neku sljedeću instancu, da se progura zakon i o Srebrenici, ako do toga dođe, to će biti velika politička bitka.

U Međunarodni krivični sud ne vjeruju ni oni koji su ga stvarali. SAD je povukla potpis, nedavno i Rusija. Građani u Srbiji će tako biti jedni od rijetkih koji će ići u zatvor ako negiraju genocid u Kongu.

Tomanović objašnjava "tako da ovdje možete da negirate holokaust koliko hoćete, ali ćete u zatvor zbog Konga".

Ako zakon o zabrani negiranja genocida iz presuda Haškog tribunala jednom dođe na dnevni red u Skupštinu Srbije, analitičari navode, da tako nešto ne bi prošlo bez velike političke borbe.