latinica  ћирилица
27/11/2016 |  19:31 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Šekovići imaju uslove za privredni razvoj (VIDEO)

Prioritet novoizabrane lokalne uprave u Šekovićima usmjeren je na šumsko gazdinstvo, saobraćajne komunikacije i privredno-turistički potencijal. Imaju konkretne projekte za koje očekuju da će biti realizovani u saradnji sa Vladom Republike Srpske, istakao je novizabrani načelnik Momir Ristić.
Šekovići - Foto: RTRS
ŠekovićiFoto: RTRS

Ristić najavljuje da će uskoro biti održana i prva konstitutivna sjednica Skupštine opštine čiju će većinu činiti odbornici okupljeni oko SNSD-a.

Opština Šekovići jedna je od rijetkih koja nema deficit u budžetu i veliko kreditno zaduženje i to je dobra startna pozicija, kaže novi načelnik Momir Ristić. Najavljje i stabilnu skupštinsku većinu.

Ristić kaže da većinu čine SNSD, SP, Ujedninjena Srpska, DNS, kao i da je zbog lakšeg rada i saradnje napravljen dogovor sa SDS-om.

Reorganizacijom šumskog gazdinstva mogu se pomoći i lokalni budžet i domaći drvoprerađivači. To je jedan od prioriteta nove vlasti, jer, kako kažu, od 7.900 stanovnika, samo je 900 zaposleno u javnoj administraciji i rijetkim privatnim preduzećima.

Slaviša Mrkajić, vlasnik fabrike konfekcije "Maja", kaže da trenutno zapošljavaju 40 radnika, a rade lom poslove za italijanske proizvođače.

Posao u Šekovićima čeka 1.450 nezaposlenih. Budućnost za mlade ljude je vrlo upitna.

Sredstvima Svjetske banke i Fonda solidarnosti Vlade Srpske saniraju se milionska oštećenja na infrastrukturi opštine Šekovići, među kojima je pet miliona maraka vrijedno uređenje korita rijeke Drinjače. 

Važno mjesto u životu ove opštine je vjerski turizam sa srednjevjekovnim manastirama Papraća i Lovnica. Ovdje na manastirskom kompleksu sanirano je korito rijeke Lovnice stradalo u poplavama 2014. godine, a grade se i novi ugostiteljski objekti.

Sve to je razlog više da se ovdašnje stanovništvo zadrži u rodnom kraju koji je, svjedoče to i manastirske zidine, zbog obilja prirodnog bogatstva, vijekovima bio naseljen.