latinica  ћирилица
28/11/2016 |  09:00 ⇒ 12:11 | Autor: RTRS

Ugljevik-Grac: 100 takmičara na festivalu harmonike

Na Drugom festivalu harmonike "Akordeonfest 2016", koje je održan u austrijskom gradu Grac u organizaciji Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Ugljevika, nastupilo je više od 100 takmičara.Direktor Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković" Slaviša Perić izrazio je zadovoljstvo što je festival održan u Gracu, gradu koji nosi status prijestonice evropske kulture.

"Cilj festivala je da afirmiše mlade talente i promoviše harmoniku na najbolji mogući način. Ovaj festival ugostio je učesnike iz Austrije, Rusije, Ukrajine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH", rekao je Perić novinarima.

On je istakao da je organizatorima festivala, koji okuplja vrhunske umjetnike, pedagoge, izvođače, učenike i ljubitelje harmonike iz svih krajeva svijeta, u budućem periodu zadatak i cilj da "Akordeonfest" postane jedan od vodećih i najznačajnijih festivala u Evropi.

Perić je posebno zahvalio Odjeljenju za kulturu grada Graca na pruženoj podršci u organizaciji festivala, koji je održan juče.

U međunarodnom žiriju koji ocjenjivao učesnike bili su Zoran Rikić i Dragana Mladenović /Srbija/, Јevgenij Kobijakov /Ukrajina/, Eduard Akhanov /Rusija/, Dalibor Boljun /Hrvatska/, Markus Vaidaher /Austrija/ i Slaviša Perić /BiH/.

Laureati festivala u kategoriji solisti su Đorđe Perić iz Ugljevika u pretkategoriji, Savo Vučković iz Republike Srpske u bebi-kategoriji, a Filip Samardžić iz Srbije laureat je prve kategorije.

Ante Selak iz Hrvatske pobjednik je druge kategorije, laureat treće kategorije je Radovan Ivanović, Drago Garić pobjednik je četvrte kategorije, a najbolji u petoj kategoriji je Aleksa Mirković.

Učenici Muzičke škole iz Graca laureati su "A" kategorije u konkureciji kamernih sastava, a kategorije "B" ansambl Glazbene škole "Makarska".

Izvor: SRNA