latinica  ћирилица
28/11/2016 |  10:33 ⇒ 10:34 | Autor: RTRS

Kandidati "Inicijative za Stolac" uložili žalbe Sudu BiH

Kandidat "Inicijative za Stolac" za načelnika Stoca Salmir Kaplan, te kandidati za opštinsko vijeće Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović uložili su žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH o njihovom uklanjanju s listi.
Stolac - Foto: RTRS
StolacFoto: RTRS

Iz "Inicijative za Stolac" naveli su da je žalba uložena jer je CIK BiH nepravilno utvrdio činjenično stanje i pogrešno primijenio propise.

"Tražimo od Apelacionog odjeljenja Suda BiH da poništi odluku kojom se kandidati uklanjaju sa kandidatske liste, te poništavanje izrečenih kazni. CIK BiH u obrazloženju nije naveo nikakve dokaze na osnovu kojih je donio svoje odluke, a nije ni uzeo u obzir okolnosti slučaja", kažu u ovoj incijativi.

Iz "Inicijative za Stolac" saopšteno je da su kažnjeni kandidati spriječili teža kršenja Izbornog zakona BiH, poput glasanja bez važećih dokumenata BiH, "glasanja mrtvih", glasanja za više osoba, ali i opstrukcije i zloupotrebe položaja pri smjeni članova biračkih odbora.

Oni dodaju da je propuste Opštinske izborne komisije /OIK/ kao i povredu Izbornog zakona od predsjednika Ivana Perića potvrdio i sam CIK time što je donio odluku o njegovom razrješenju.

"U suštini, CIK BiH je svojim odlukama teže kaznio one koji su insistirali na poštovanju Izbornog zakona, nego one koji su ga kršili. Čak je i član OIK-a koji je podnio pritužbe zbog kršenja Izbornog zakona od Ivana Perića, dobio istu kaznu kao i sam Perić", dodaje se u saopštenju.

U tekstu se naglašava da je CIK BiH svojim odlukama obesmislio ponovne izbore u Stocu, s obzirom da su u ponudi ostala samo dva kandidata iz reda hrvatskog naroda.

"Mi nećemo pristati na takav model `demokratije` i ne tiče nas se što neko Stolac smatra `hrvatskim prostorom` u kojem ni po koju cijenu niko drugi osim HDZ-a ne može biti na vlasti. CIK sistematski stvara okolnosti koje bi na vlasti ostavile trenutnog načelnika Stjepana Boškovića iz HDZ-a", navode iz "Inicijatve za Stolac".

Oni dodaju da su uz žalbu dostavili i oko 500 stranica dokumentacije sa svim krivičnim prijavama, žalbama i javnim apelima na koje su se oglušili CIK, OEBS i OHR, te ih pozivaju da obezbijede poštene izbore u Stocu.

CIK BiH izrekao je kazne uklanjanja s kandidatskih listi Salmiru Kaplanu, Demiru Mahmutćehajiću, Ahmetu Ljuboviću i Boži Ragužu, te novčane kazne od 5.000 KM. Sa kaznama od 1.500 do 5.000 KM kažnjeni su i politički subjekti koji su ih kandidovali.

Kaplan i Mahmutćehajić kažnjeni su zbog govora mržnje, ometanja i opstrukcije izbornog procesa, dok su Ljubović i Raguž kažnjeni zbog ometanja i opstrukcije izbornog procesa u Stocu 2. oktobra.

Izvor: SRNA