latinica  ћирилица
28/11/2016 |  14:13 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Golić: Saradnja sa UNDP izuzetno uspješna

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić sastala se danas sa Sezin Sinanoglu, rezidentnom koordinatorkom UN i rezidentnom predstavnicom UNDP u Bosni i Hercegovini i njenim zamjenikom Suhrobom Hošmuhamedovom.
Sastanak sa rezidentnom predstavnicom UNDP u BiH  i njenim zamjenikom - Foto: RTRS
Sastanak sa rezidentnom predstavnicom UNDP u BiH i njenim zamjenikomFoto: RTRS

Sagovornici su se složili da je dosadašnja saradnja Ministarstva i UNDP bila izuzetno uspješna i plodotvorna te da će se nastojati da se kroz naredne zajedničke projekte pažnja posveti, prije svega, ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta.

Ministarka Golić je podsjetila da su kroz projekat Energetska efikasnost, koji se finansirao iz sredstava Svjetske banke i uz sufinansiranje UNDP, napravljeni i pomaci u privredi, s obzirom da je na sanaciji 30 javnih objekata angažovana domaća građevinska operativa i da su korišćeni domaći građevinski proizvodi, navodi se u saopštenju resornog ministrarstva.

Sezin Sinanoglu i ministar Golić su razgovarale i o Sažetku projekta “Povećanje investicija u zgrade javne namjene sa niskom emisijom ugljenika“, s kojim će se aplicirati kod Zelenog klimatskog fonda za grant sredstva, kojima bi se, praktično, nastavilo sa energetskim opremanjem javnih zgrada, s ciljem smanjenja potrošnje energije, povećanja komfora korisnika i smanjenja emisija sa efektima staklene bašte.

Očekivana vrijednost grant sredstava iznosi 21 milion dolara za BiH, a većina sredstava bila bi investirana direktno za radove na objektima.

Sastanku su prisustvovali i šefovi regoionalni kancelarija UNDP u Banjaluci i Sarajevu Goran Vukmir i Sanjin Avdić, pomoćnik ministra za životnu sredinu Svjetlana Radusin i pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj Miloš Јokić.