latinica  ћирилица
28/11/2016 |  15:15 | Autor: RTRS

Zabrinutost za rusko-hrvatske odnose

Ambasador Rusije u Zagrebu Anvar Azimov izrazio je zabrunitost za rusko-hrvatske odnose, te istakao da je reakcija ruskog Ministarstva spoljnih poslova na izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Ukrajini bila službena reakcija Moskve, a ne saopštenje odjeljenja u ministarstvu.
Rusija (Foto: Sputnik/Konstantin Chalabov) -
Rusija (Foto: Sputnik/Konstantin Chalabov)

Azimov je naveo i da je hrvatsko-ruski privredni forum koji se trebao održati u novembru ove godine otkazan, jer ruski preduzetnici nisu bili zainteresovani da dođu u Hrvatsku.

Azimov kaže da je to zato jer su ruski biznismeni patriote i da se ne slažu sa evropskim režimom sankcija.

- Oni nisu saglasni da Hrvatska podržava te sankcije. Zbog toga nisu bili zainteresovani doći u Hrvatsku - rekao je Azimov za hrvatske medije, dodavši da on pokušava sve da, "ono što se dogodilo između Rusije i Hrvatske, ne utiče na rusko-hrvatske privredne odnose".

Plenković je prilikom posjete Kijevu 22. novembra izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije i da je njihov teritorijalni integritet narušen silom, pa stoga hrvatska iskustva iz reintegracije istočne Slavonije devedesetih godina mogu biti korisna Ukrajini.

Ruski MIP je potom izrazio zabrinutost takvom izjavom i poručio službenom Zagrebu da se umjesto besperspektivnih prijedloga o tom pitanju, "aktivnije zauzme za rješavanje hroničnih unutrašnjih problema u vezi s pravima Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj".

Hrvatski premijer je isti dan umanjio važnost ruske izjave, rekavši novinarima da je "to samo saopštenje odjeljenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova".

Izvor: SRNA