latinica  ћирилица
28/11/2016 |  15:35 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Oskrnavljena kuća Ive Andrića u Herceg Novom

Osobe koje se potpisuju kao "Anđela i Željka" svojim natpisima ruže kulturna dobra Herceg Novog, među kojima je i Dom Ive Andrića.
Oskrnavljena kuća Ive Andrića u Herceg Novom - Foto: Facebook
Oskrnavljena kuća Ive Andrića u Herceg NovomFoto: Facebook

Na ploči ispred kuće nobelovca na Toploj, natpis Dom Iva Andrića, je precrtan a dodato je ime Anđele i Željke, prenosi lokalni Radio Јadran.

Samo pedesetak metara dalje, gotovo kultna gvozdena vrata sa kamenim okvirom i dva lava, jedne od najstarijih kuća u Novom, takođe oskrnavljena. Neko se čak peo da bi ispisao imena Željke i Anđele na postolje jednog kamenog lava.

"Šta je moglo naterati nekoga da tako bezočno gazi po opštem dobru, po prepoznatljivim simbolima ovoga grada? Kada se to desilo? Јe li ko video počinioce? Hoće li biti kažnjeni?


Nije poznato koliko se ovakav prekršaj kažnjava po novskoj Odluci o komunalnom redu i da li je iko ikada kažnjen za pisanje grafita ili škrabanja na nedozvoljenim mjestima.

Inače, u Herceg Novom je počelo nedavno iscrtavanje murala na određenim mjestima, kao vrsta ulične umjetnosti, što je za svaku pohvalu. Ali, očigledno za suzbijanje rugla od grafita na spomenicima, fasadama i pločama, nedostaje više kućnog i školskog vaspitanja, više kontrole i strože sankcije", piše u izvještaju lokalnih medija.

Izvor: Blic