latinica  ћирилица
28/11/2016 |  15:58 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

PURS: Ovjera obrasca 1002 elektronskim putem (VIDEO)

Poreska uprava Srpske olakšala je procedure posebno privrednicima, koji prijavu za porez po odbitku, takozvani obrazac 1002, mogu ovjeriti i elektronskim putem.
Poreska prijava - Foto: RTRS
Poreska prijavaFoto: RTRS

Od Poreske uprave treba da zatraže elektronski sertifikat. Krajem septembra, na snagu su stupile izmjene Zakona o poreskom postupku, koje predviđaju da se poreske prijave, od prvog januara naredne godine, podnose elektronskim putem.

Na taj način, tvrde iz Poreske uprave, trebalo bi da bude olakšano poslovanje i obveznicima i Upravi. 

Da bi poreski obveznici bili spremni na novinu, Poreska uprava uradila je poseban program, za elektronsko podnošenje prijava po odbitku. Predstavljen je u Trebinju, za poreske obveznike iz regije.

"Propisano je da svi poreski obveznici, koji vrše isplatu dohotka, na koji se plaća porez, odnosno pripadajući doprinosi, od prvog januara naredne godine, podnose u elektronksoj formi uz elektronski potpis", izjavio je Vinko Đuranović iz Sektora za usluge poreskim obveznicima, PURS.

Elektronski potpis izdavaće Poreska uprava, i kvalifikovan je samo za ovu vrstu poreza, odnosno obrazac 1002. Pretpostavka je da će u početku biti nesnalaženja. Zakonski propis ne poznaje izuzetke.

"Od poreske prijave, odnosno obrazac 1002, nisu izuzeti, nijedan poreski obveznik, bilo da je u pitanju pravno, fizičko lice prijavljeno na osiguranje, vlasnici komercijalnih domaćinstava", dodaje Đuranović.

Za poreske obveznike, koji nisu spremni za nove propise, prijave mogu raditi računovodstveni biroi. Kazne, za neprimjenjivanje, iznose 1.500 do 3.000 za pravna lica, odnosno za odgovorna lica u pravnom licu 500-1.500 maraka, a za preduzetnike 500-1.500 maraka.