latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:08 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Gradiška: Otvorena izložba arhivskih dokumenata (VIDEO)

Povodom 25 godina postojanja Narodne Skupštine Republike Srpske, u Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je izložba arhivskih dokumenata koji svjedoče o razvojnom putu Parlamenta od njegovog konstituisanja do danas.
Gradiška - NSRS - Foto: RTRS
Gradiška - NSRSFoto: RTRS

Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović, koji se prethodno sastao sa načelnikom opštine Zoranom Adžićem. 

Za četvrt vijeka rada Narodne skupštine doneseno je devet rezolucija, 25 deklaracija, više od 1.700 zakona, dvije i po hiljade odluka, mnoštvo preporuka, programa, zaključaka.

- Nadam se da će i ovaj saziv NSRS nastaviti putem kojim su išli i naši prvi poslanici poslije višestranačkih izbora. Nadam se da će biti dostojni svojih predaka i donositi najvažnije odluke u interesu naroda Srpske - navodi Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Zahvaljujući ovoj postavci, mnogi su se podsjetili prvog saziva, važnih odluka i svjedočanstva političkih okolnosti '90-ih godina prošlog vijeka u kojima je značajnu ulogu imala Narodna skupština.

- Iz građe se može vidjeti koliko su bile bitne sve odluke NSRS svim predsjednicima i predsjednicima Vlada u borbi za očuvanje statusa i boljeg pozicioniranja Republike Srpske - rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

- Čast Muzeja je da bude domaćin ove izložbe koja se ne viđa često, a Gradiška je jedan od gradova gdje će se naći ova postavka - naveo je Dragan Matavulj, direktor Zavičajnog muzeja Gradiške.

Organizator izložbe je Arhiv Republike Srpske, a Zavičajni muzej domaćin - dokumenti i ostala arhivska građa biće izloženi narednih osam dana.