latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:15 ⇒ 29/11/2016 | 12:44 | Autor: RTRS

Sutra počinju 47. Lutkarski susreti

Sutra u Malom pozorištu "Duško Radović" počinju 47. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.
Iz predstave "Cirkus Mario & Neta" - Foto: blic.rs
Iz predstave "Cirkus Mario & Neta"Foto: blic.rs

Publika će tokom tri dana festivala imati prilike da pogleda deset predstava iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Kruševca, Niša, Banjaluke i Beograda.

Prvog dana na repertoaru su lutkarske predstave za djecu "Riječna sirena" (Pozorište lutaka - Pinokio), "Basne iz sjenke" (Pozorište za djecu Kragujevac), "Petar Pan" (Pozorište mladih Novi Sad) i "Kameni cvijet" (Malog pozorišta "Duško Radović").

Narednog dana biće prikazane još tri predstave u okviru takmičarskog programa i to: "Cirkus Mario i Neta" (Malog pozorišta "Duško Radović"), "Pjesma bijelog kita" (NP "Toša Јovanović", Zrenjanin) i "Princeza bez carstva i bogatstva" (Dječje pozorište Subotica).

Trećeg i posljednjeg dana (1.12) predstaviće se Pozorište lutaka Niš sa predstavom "More mašte" i Dječje pozorište Subotica sa "Ivicom i Maricom", dok će na svečanom zatvaranju biti izvedena predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, "Odisej – san o povratku".

Stručni žiri koji će dodijeliti nagrade u deset kategorija čine Slavčo Malenov (predsjednik), Zoran Đerić i Boris Čakširan, dok će Dječiji žiri dodijeliti tri nagrade ("najglasniji aplauz", "naj, naj predstava" i "lutkarska čarolija").

Pored glavnog programa, festival ima i prateći program u okviru koga će biti realizovane četiri lutkarske radionice za djecu, Izložba fotografija - Festival u fokusu i Izložba lutaka studenata FPU, kao i promocija izdanja posvećenih lutkarstvu na kojoj će biti predstavljena sva izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, uključujući i zajednička izdanja sa Pozorišnim muzejem Vojvodine, kao i časopis za lutkarsku umjetnost Niti.