latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:32 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

U Foči se otvara Servis centar za podršku djeci i licima sa smetnjama u razvoju (VIDEO)

U Foči se otvara Servis centar koji će obezbijediti besplatnu podršku za djecu i lica sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.
Centar za djecu - Foto: RTRS
Centar za djecuFoto: RTRS

Sporazum o uspostavljanju centra potpisali su u Sarajevu predstavnici USAID-ovog Programa podrške marginalizovanim grupama koji će podržati ovaj servis sa 50.000 maraka i inicijator osnivanja Udruženje „Tračak nade“ iz Foče koje trenutno ima 55 korisnika.

Cilj otvaranja servis-centra jeste da obezbijedi alternativne usluge socijalne zaštite, te poboljša kvalitet života i položaj lica s invaliditetom. 

"Samim tim, pomoći ćemo kompletnoj našoj opštini, znači i svoj djeci, pružiće im se šansa, roditeljima će se pružiti šansa da borave jedan izvjestan dio dana u udruženju, udruženje će raditi, odnosno imaće stručni kadar, djeca će imati prvi put na jednom mjestu usluge defektologa, logopeda, psihologa, medicinskog tehničara", kaže Јelena Vilotić, predsjednica Udruženja "Tračak nade" Foča.

"Servisni centri su se pokazali izuzetno korisnim, u ovom što smo do sad vidjeli i radili uspostavljena je odlična saradnja između institucija vlasti i institucija koje se bave ovim problemom, vidimo da je velika korist koju imaju roditelji, ali i djeca. Veliki je napredak djece koja jednostavno nemaju podršku koja bi im možda po zakonu pripadala", napomenuo je direktor USAID-ovog programa podrške marginalizovanim grupama Јasmin Bešić.