latinica  ћирилица
28/11/2016 |  17:11 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Put do potomstva – šta kad priroda zakaže?(VIDEO)

Prema procjenama, u Republici Srpskoj 16 odsto bračnih parova ima problem sa sterilitetom. Broj onih koji se suočavaju sa ovim problemom je iz godine u godinu sve veći.
Vantjelesna oplodnja - Foto: RTRS
Vantjelesna oplodnjaFoto: RTRS

U cilju riješavanja ovog problema i pomoći bračnim parovima da ostvare najveću želju, Republika Srpska se 2007. godine pridružila većini razvijenih evropskih zemalja koje snose troškove procedure i terapija vantjelesne oplodnje, a iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje finansiraju se dva postupka. 

Nakon 10 godina čekanja, Marko i Dora stigli su u dom Oro iz Zvornika. Danas imaju tri godine, ali i brata Đorđa, začetog prirodnim putem.

"Život bez djece koji je trajao deset godina i ovih poslednjih 3 godine kako su oni u našem životu, vjerujte kao da smo se ponovo rodili.  Tek tad čovjek shvati da je jedino za šta živi i jedina svrha života su ti naši mali potomci", kaže Nikolina Bošković Oro iz Zvornika.

Da će se žrtva i čekanje isplatiti, znali su i Žižovići iz Rogatice. Nakon osam godina, zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji, u njihov dom stigle su trojke - Teodor, Anastasija i Mia.

"Svesrdna pomoć Republike Srpske u ovom domenu u odnosu na sigurno najveća i najbolji pokazatelj koliko se ustvari daje podrška mladim bračnim parovima", rekao je Darko Žižović iz Rogatice.

Ovakvoj se priči i bar jednoj bebici, nadaju i Bašići. Јedan su od četiri para iz Zvornika kojima će troškove jedne procedure vantjelesne oplodnje finansirati Grad sa po 5 hiljada maraka.

"Naša borba je dobrih 5-6 godina, ali nastavljamo i dalje. I mišljenja sam da onaj ko ne počne, neće ni završiti", govori Mile Bašić.

"Svima onima koji imaju isti ili sličan problem poručujem da nastave svoju borbu jer na je nažalost na ovim prostorima sve manje", riječi su gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića.

Јedna procedura vantjelesne oplodnje košta oko 6.000 maraka. Fond zdravstvene zaštite Srpske od 2007. finansira prvi pokušaj, a od 2011. godine drugi. Do sada je odobreno više od 3.000 zahtjeva.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske zalaže se za uvođenje i trećeg postupka vantjelesne oplodnje, da se to finansira putem Fonda zdravstvenog osiguranja i vidjećemo kakve su mogućnosti da se to i ostvari", izjavila je Јelena Vujić iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Zahvaljujući ovom projektu, Srpska u poslednjih 10 godina bogatija za 600 mališana.